null Beeld

Eet jezelf slank door het kauwhormoon

Ja, ja, goed kauwen is belangrijk. Onze moeders zeiden het al. Maar wist je dat er bij het kauwen een hormoon vrijkomt dat je slanker kan maken? Nog even doorbijten dus!

GLP-1 is een fijn hormoon. Het stimuleert onze alvleesklier om insuline aan te maken. Zodra je iets eet en je bloedsuikerspiegel begint te stijgen, komt het hormoon vrij uit de darmwand. Op deze manier helpt GLP-1 om onze bloedsuikerspiegel stabiel te houden. Maar dit hormoon heeft nog een ánder fijn effect: hoe meer ervan in je lichaam circuleert, hoe sneller je vol zit. Gevolg: je eet minder.

Meer kauwen = meer hormonen

"Helaas wordt het GLP-1 hormoon in het lichaam snel afgebroken door een enzym," weet internist-endocrinoloog Richard IJzerman van het VUmc in Amsterdam. "Maar hoe beter en langer je kauwt, hoe meer er van dit verzadigingshormoon vrijkomt."

Een boterham minder

Zo lieten onderzoekers dunne en dikke personen op twee verschillende dagen een maaltijd eten. De ene dag moesten ze veertig keer per hap kauwen, de andere dag maar vijftien keer. Tot hun vreugde ontdekten de wetenschappers dat met veertig keer kauwen het GLP-1 hormoon in het bloed met ongeveer 10 procent omhoog ging. Hierdoor aten proefpersonen 12 procent minder dan wanneer ze vijftien keer kauwden. "Dat scheelt ongeveer een boterham per maaltijd," aldus de internist.

Neem een kauwgompje!

Het werkt zelfs met kauwgom. Het blijkt namelijk dat je lichaam ook meer verzadigingshormoon aanmaakt als je gedurende een half uur veertig keer per minuut op kauwgom kauwt. Waarschijnlijk ben je na vijf minuten de tel alweer kwijt en er is nog veel meer onderzoek nodig om te testen of goed kauwen op de langere termijn echt kan voorkomen dat je dikker wordt. "Maar als je op zoek bent naar een steuntje in de rug om af te vallen," aldus de internist, "lijkt het verstandig om het aloude advies van onze moeders op te volgen: goed kauwen!"

Slik je slank?

Er bestaan ook pillen om de hoeveelheid GLP1-hormonen in het lijf op peil te houden. Het blijkt namelijk dat mensen met overgewicht en diabetes type 2 iets minder van het 'kauwhormoon' in hun lichaam hebben. Mede hierdoor kampen ze met een hogere bloedsuikerspiegel, wat schadelijk kan zijn voor de bloedvaten. IJzerman: "Het mooie van deze medicijnen is dat je er, in tegenstelling tot andere diabetesmedicatie, niet dikker van wordt." Onlangs is één van de medicijnen ook goedgekeurd voor mensen met obesitas zonder diabetes type 2.

Lees ook > Wetenschappelijk bewezen: zo ga je minder snoepen

Redactie Margriet

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden