null Beeld Getty Images
Beeld Getty Images

Eerste prik met AstraZeneca gehad? Vanaf nu kun je de tweede prik naar Pfizer wijzigen

Ben je in of voor 1957 geboren en heb je je eerste vaccinatie met AstraZeneca al gehad? Dan kun je je tweede prik nu ook wijzigen naar Pfizer. In de dagen daarna kunnen ook de opvolgende geboortejaren hun tweede prik wijzigen van AstraZeneca naar Pfizer. Dit maakt het voor het eerst officieel mogelijk om twee vaccins met elkaar te combineren. We leggen je uit wat je hierover moet weten. 

Hoe zit het bijvoorbeeld met de bijwerkingen als je twee vaccins combineert?

Je tweede prik wijzigen van AstraZeneca naar Pfizer

Vanaf afgelopen vrijdag 16 juli is het voor de eerste groep mensen (uit het geboortejaar 1956 en eerder) die hun eerste prik met AstraZeneca hebben gehad mogelijk om hun tweede prik te wijzigen naar Pfizer. Volgens de Gezondheidsraad zou een tweede vaccinatie met Pfizer nog beter beschermen dan een tweede AstraZeneca-prik. Uit onderzoek blijkt dat Pfizer na AstraZeneca even goed werkt als twee keer een vaccinatie met Pfizer. Dit biedt in beide gevallen namelijk 90 procent bescherming. Twee prikken met AstraZeneca geeft zo’n 74 procent bescherming.

Het is nog niet duidelijk of de combinatie van de twee vaccins ook beter helpt tegen de besmettelijkere deltavariant.

Bijwerkingen

Volgens de Gezondheidsraad heb je wel meer kans op bijwerkingen als je de twee vaccinaties met elkaar combineert. Zo blijkt een op de drie mensen met een eerste AstraZeneca-prik en een tweede van Pfizer een koortsgevoel te krijgen en meer dan de helft een paracetamol tegen bijwerkingen te nemen. Bij twee prikken van hetzelfde vaccin heeft slechts 10 tot 20 procent last van een koortsgevoel en neemt een kwart een paracetamol.

Lees ook: Last van gevoelige borsten of hevige menstruatie? Misschien komt het wel door je vaccinatie

Zo wijzig je je prikafspraak

Sinds afgelopen vrijdag is het voor mensen die geboren zijn in 1956 of eerder mogelijk om hun tweede prik te wijzigen van AstraZeneca naar Pfizer. Dat kan via het telefoonnummer 0800-7070. Vanaf vandaag 10:00 uur mogen ook de mensen uit 1957 bellen. Maandag is 1958 aan de beurt, dinsdag 1959 en woensdag 1960. Dat dit via geboortejaren wordt verdeeld, moet voorkomen dat de vaccinatielijn overbelast raakt. Vanaf donderdag mogen alle overige volwassenen bellen. Volgens GGD GHOR is deze vaccinatiecombinatie vooral een uitkomst voor mensen die na hun eerste vaccinatie tot een hoog medisch risico zijn gaan behoren. En ook vrouwen die na hun eerste vaccinatie met AstraZeneca zwanger zijn geworden, wordt aangeraden om hun tweede prik naar Pfizer te wijzigen.

Hoe lang je na je telefoontje nog moet wachten op de prikafspraak, dat verschilt per GGD-locatie. Een woordvoerder vertelt aan de Volkskrant dat je ongeveer aan één of twee weken moet denken.

Geen vervanger bij ernstige bijwerkingen

Heb je na je eerste prik met AstraZeneca last gekregen ernstige zeldzame bijwerkingen zoals bloedstolsels in combinatie met een laag aantal bloedplaatjes of lekkende haarvaatjes? Dan is het advies om je tweede prik niet te wijzigen naar Pfizer, maar voorlopig helemaal geen tweede vaccinatie te nemen.

Bron | de Volkskrant, Radar

Beeld | Getty Images

null Beeld

Nieuw op Margriet.nl: 'Mijn verhaal' de podcast. In deze indrukwekkende tiendelige podcastserie gaan we in gesprek met vrouwen met een bijzonder verhaal. Gesprekken over verlies, bijzondere liefdes en eindelijk jezelf kunnen zijn. Beluister vanaf 19 mei iedere woensdag een nieuwe aflevering op Margriet.nl/podcast.

Maryse de BruijneGetty Images

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden