Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Gezondheid

Het is nooit te laat om je eerste marathon te lopen, en wel om déze reden

marathon.jpg

Ben je nog een beetje zoekende naar wat je met je goede voornemens aanmoet? Dan is het misschien een idee om een trainingsschema voor een marathon uit te zoeken. Britse onderzoekers stellen namelijk dat deze uitdaging ervoor kan zorgen dat je ‘aorta-leeftijd’ met wel vier jaar kan worden teruggeschroefd.

En dat zorgt voor een verminderd risico op allerlei hart- en vaataandoeningen.

Vaatwand-stijfheid

Naarmate je ouder wordt, worden de wanden van je slagaders steeds minder soepel. Dit wordt ook wel arteriële stijfheid genoemd. En hoewel dit een natuurlijk proces is, kan het tempo waarin dit gebeurt door een ongezonde levensstijl snel toenemen. Daardoor creëer je een verhoogde aorta-leeftijd, waardoor je meer risico loopt op hart- en vaatziekten. In algemene zin geldt: hoe stijver de wand (en hoe ouder je aorta-leeftijd), hoe meer risico je loopt. Gelukkig is daar wat aan te doen. Onderzoekers aan de University College in Londen hebben aangetoond dat je deze veroudering  kunt terugdraaien, door voor het eerst in je leven een marathon te gaan rennen.

Vier jaar jonger door één marathon

De onderzoekers voerden een proef uit onder 138 gezonde hardlopers, die zich in 2016 en 2017 voor het eerst hadden aangemeld voor een marathon. De lopers werd geadviseerd om een half jaar voor de wedstrijd met een trainingsschema te beginnen. Voor dit schema moesten ze drie keer per week hardlopen. Zowel voor de training, als na het uitlopen van de marathon, werd de bloeddruk en aorta-stijfheid van de deelnemers opgemeten. Uit de resultaten bleek dat de lopers naderhand een lagere bloeddruk hadden. Bovendien was hun aorta-stijfheid met maar liefst vier jaar afgenomen.

Meer voordelen op latere leeftijd

Door de marathontraining daalde zowel de systolische als diastolische bloeddruk met respectievelijk 4 en 3 mmHg. Over het algemeen nam de aorta-stijfheid af en nam het rekbare vermogen van de aorta-wand met negen procent toe. Dit komt overeen met een vermindering van de ‘aorta-leeftijd’ van bijna vier jaar. “Onze studie toont aan dat het mogelijk is om de gevolgen van veroudering op onze bloedvaten in slechts zes maanden om te keren met lichaamsbeweging”, schrijven de onderzoekers. De gemiddelde leeftijd van de deelnemers was 37 jaar, maar volgens de onderzoekers werden de hoogste gezondheidsvoordelen gevonden bij oudere proefpersonen, die langzamere tijden hadden tijdens de marathon. “De studie benadrukt het belang van levensstijlaanpassingen om het proces van aorta-veroudering te vertragen. Bovendien onderstreept de afname bij de oudere en langzamere lopers dat het nooit te laat lijkt te zijn om de eerste stap te zetten.”

Lees ook

Zo veel minuten hardlopen is al genoeg om gezondheidswinst te boeken

Bron | Science Daily
Beeld | iStock

Ook interessant