Eerste kunsthart geïmplanteerd in Nederland: zó werkt dat
In het Universitair Medisch Centrum (UMC) Utrecht is voor het eerst een volledig kunsthart geplaatst bij een 54-jarige patiënt met zeer ernstig hartfalen. En dat verliep succesvol. Na twee dagen mocht de hartpatiënt zelfs al van de intensive care af. Maar hoe werkt zo’n kunsthart eigenlijk?
In Nederland is er een groot tekort aan donorharten. Wat betekent deze succesvolle implantatie voor de 120 hartpatiënten die jaarlijks op de wachtlijst staan?
Hoe werkt een kunsthart?
Het innovatieve kunsthart, dat afkomstig is uit Frankrijk, neemt de functie van het gehele hart over. Dit zorgt voor een verbeterede pompfunctie en bloedtoevoer, waardoor de hartpatiënt minder last heeft van klachten. Tijdens de operatie wordt het kunsthart vastgemaakt aan de boezems van het hart, de grote lichaamsslagader en de longslagader. Het kunsthart bevat pompen, sensoren, elektronica, geïntegreerde software en vier biologische kleppen. Van buiten bestaat het hart uit kunststof, en van binnen is dit bekleed met biologisch materiaal uit het hartzakje van een rund. Het hart is verbonden met een kabel die aan de buikwand van de patiënt naar buiten komt. De kabel is aangesloten op een controller met vier batterijen. Deze draagt de hartpatiënten in een schoudertas van ongeveer drie kilo altijd met zich mee.
De innovatie pompen, sensoren en kleppen van het kunsthart kunnen zich aanpassen aan de patiënten, waardoor het bijvoorbeeld ook bij inspanning sneller gaat pompen dan in rust. Het functioneert dus volledig als een normaal hart.
Lees ook:
Déze (soms verrassende) symptomen kunnen wijzen op hartfalen
Hoopgevende ontwikkeling
Er is in Nederland een groot tekort aan donorharten. Zo staan er jaarlijks ongeveer 120 hartpatiënten op een wachtlijst. Het kunsthart biedt daarom hoop voor patiënten die vanwege een kritieke situatie niet lang kunnen wachten op een donorhart. Daarnaast is een extra hoopgevende ontwikkeling volgens het UMC Utrecht ook dat er bij het kunsthart geen zware medicatie nodig is die het afweersysteem onderdrukt. Dat is niet alleen beter voor de weerstand, maar verkleint ook het risico op infecties. Normaal gesproken kan het lichaam bij een transplantatie van een donororgaan proberen om deze af te stoten, waardoor veel patiënten levenslang afweeronderdrukkende medicijnen moeten slikken.
Als het blijkt dat de behandeling voldoende duurzaam is, dan kan een kunsthart voor veel meer hartpatiënten een uitkomst bieden. Dit is ook hoopvol nieuws voor patiënten die op dit moment geen behandelopties hebben.
Bron | UMC Utrecht
Beeld | Getty Images
Nu op Margriet.nl: nieuwe afleveringen van ‘Mijn verhaal’ de podcast! In dit tweede seizoen van de indrukwekkende podcastserie gaan we wederom in gesprek met vrouwen met een bijzonder verhaal. Met verhalen over verlies, bijzondere liefdes en ingrijpende ervaringen. Beluister vanaf 1 september iedere woensdag een nieuwe aflevering op Margriet.nl/podcast.