Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Gezondheid

Eerste hulp bij fietsongelukken en hoe ze te voorkomen

eerste-hulp-bij-fietsongelukken.jpg

Fietsen verleren we (gelukkig) nooit, maar fietsen zonder ongelukken lukt helaas niet iedere brokkenpiloot. Natuurlijk weten we allemaal dat veiligheid voorop moet staan. Daarom vind je hier een aantal tips om de meest voorkomende (fiets)ongelukjes te (helpen) voorkomen.

Margriet samen met ANWB

Bandenspanning checken

Elke fiets is anders, maar één ding staat vast: alle banden lopen leeg. Check de bandenspanning van jouw stalen ros dus ten minste één keer in de maand. Met stevige banden heb je meer grip op de weg en minder kans op slijtage. De bandenspanning wordt aangegeven in de eenheid ‘bar’. Een normale, alledaagse fiets rijdt lekker met een bandenspanning van 4,5 bar. Koop dus een fietspomp met drukmeter en pomp de banden regelmatig op.

Remmen afstellen

Gebruik je je fiets dagelijks, dan ligt slijtage van de handremmen op de loer. Voorkom kapotte remmen door ze regelmatig opnieuw af te stellen. Het is een heel simpel karweitje en je hebt er geen gereedschap voor nodig. Zo ga je te werk: knijp in de handrem, laat de rem langzaam los en trek de kabel een stukje mee. Op die manier kun je de stelschroef losdraaien. Draai je het schroefje losser, dan verhoog je de kabelspanning. Check de rem opnieuw. Zorg er bij het remmen voor dat de handrem het handvat niet raakt. Klaar!

Meten = weten

Comfortabel fietsen is ook een manier om ongelukken te voorkomen. Heb je weleens onderzocht hoe het frame van jouw tweewieler zich verhoudt tot jouw lichaamslengte? Dat meet je door eerst je eigen binnenbeenlengte op te meten. Ga met je benen uit elkaar staan en meet de afstand tussen je kruis en de grond. Dat vermenigvuldig je met 0,65. Het resultaat is jouw persoonlijke framemaat. Check daarnaast ook de hoogte van het zadel. Kun je nog met je tenen bij de grond en is je been licht gebogen? Dan zit je goed!

Altijd een goed idee: de ANWB Fietspas

Ben je geen held in het repareren van een lekke band, de ketting die eraf ligt of een onderdeel dat los is geraakt? De ANWB Fietspas is hét middel om zorgeloos en met plezier te kunnen fietsen. Met de Fietspas krijg je o.a.:

  • 24/7 pechhulp met Wegenwacht Fiets Service
  • Gratis Fietscheck (soort apk-keuring) t.w.v. € 25
  • Juridisch advies bij een fietsongeval

Altijd zorgeloos fietsen doe je met de ANWB Fietspas. Kijk voor meer informatie op www.anwb.nl/fietspas.

Ook interessant