Met déze nieuwe test kun je baarmoederhalskanker vroegtijdig opsporen. Beeld Getty Images/iStockphoto
Beeld Getty Images/iStockphoto

Eerder baarmoederhalskanker ontdekken: met déze nieuwe test kan het

Om de overlevingskansen bij kanker te vergroten is het belangrijk dat je er op tijd bij bent. Goed nieuws, want er is een nieuwe testmethode ontwikkeld die baarmoederhalskanker vroegtijdig kan opsporen. Het wordt nu al een ‘revolutionaire’ test genoemd.

Onderzoekers van University College London en Universität Innsbruck ontwikkelden een gloednieuwe test waarmee al in een vroeg stadium vastgesteld kan worden dat een vrouw baarmoederhalskanker heeft.

Zo werkt de nieuwe test bij baarmoederhalskanker

De test die de onderzoekers ontwikkelden is in staat om heel specifiek vast te stellen wanneer er afwijkende cellen in het lichaam van een vrouw ontstaan. Die afwijkende cellen kunnen later uitgroeien tot een vorm van baarmoederhalskanker.

Ook kan de nieuwe test signalen herkennen van andere soorten kanker die vaak voorkomen bij vrouwen. Daarbij kun je denken aan borstkanker of eierstokkanker, maar ook kanker in de baarmoeder zelf. Nog heel even geduld, maar dan kan deze test ook gebruikt worden om deze vormen van kanker vroegtijdig op te sporen.

Afwijkende cellen opsporen

Er zijn al meerdere methodes om afwijkende cellen op te sporen, maar deze nieuwe test blijkt van een flink hoger niveau te zijn dan de bestaande methodes. Bij dit onderzoek werd ook een blik geworpen op vrouwen die het humaan papillonmavirus (HPV) in hun lichaam hebben, maar waarbij (nog) geen afwijkende cellen werden gevonden. Als je HPV hebt, kan dit virus zich later in je lichaam ontwikkelen tot een vorm van baarmoederhalskanker. Bij meer dan de helft (55 procent) van de onderzochte personen kon met deze test worden voorspeld dat binnen vier jaar afwijkende cellen in het lichaam zullen ontstaan.

"Deze nieuwe methode is specifieker en voorkomt dat een patiënt onnodig veel behandeld wordt. Dat is goed nieuws voor het voorkomen van baarmoederhalskanker en geweldig nieuws voor iedereen die gescreend moet worden,” vertelde een van de onderzoekers aan het Britse dagblad The Guardian.

Elk jaar krijgen zo'n achthonderd mensen baarmoederhalskanker in Nederland, stelt het RIVM. Ongeveer een kwart overleeft deze ziekte niet. Maar deze baanbrekende nieuwe test om baarmoederhalskanker vroedtijdig op te sporen brengt daar hopelijk verandering in.

Bron | NU.nl

Saskia WinkensGetty Images/iStockphoto

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden