Hitteberoerte of zonnesteek: dit is het verschil Beeld Getty Images/Science Photo Libra
Beeld Getty Images/Science Photo Libra

Een zonnesteek of hitteberoerte? Dit zijn de verschillen

Als de zon schijnt, willen we daar natuurlijk zo veel mogelijk van genieten. Wees wel voorzichtig, want naast dat je hier lelijk van kunt verbranden, ligt ook een zonnesteek of hitteberoerte op de loer. Maar wat is eigenlijk het verschil?

Zo herken je voortaan een zonnesteek of hitteberoerte en bescherm je jezelf ertegen.

Een zonnesteek of hitteberoerte

Wanneer je een tijdje in de brandende zon zit, merk je dat je het steeds warmer krijgt. Je lichaam moet die warmte kwijt, waardoor je niet alleen begint te zweten, maar ook je hart sneller gaat kloppen. Dat doet je lichaam volgens professor Sandra Verelst van het UZ Leuven zodat er meer bloed naar je huid wordt gestuurd en je bloedvaten zich meer openzetten om de temperatuur in je lichaam weer omlaag te krijgen. Aan Het Laatste Nieuws legt professor Verelst uit dat hier sprake is van een zonnesteek of hittestress. Hierbij kun je de temperatuur in je lichaam nog wel reguleren, maar bij een hitteberoerte raakt je lichaamstemperatuur in de war. Dit ontstaat als je lichaam niet op tijd afkoelt. Je lichaam warmt dan te snel op en kan dit niet meer afgeven, waardoor je lichaamstemperatuur zelfs hoger dan 40 graden Celsius kan worden.

De symptomen

Bij een zonnesteek is er sprake van een temperatuursverhoging. Dit kun je merken aan verschillende symptomen:

  • Je hart klopt snel(ler)
  • Je hebt hoofdpijn
  • Je voelt je licht in je hoofd, slap of alsof je gaat flauwvallen
  • Je zweet veel
  • Je ziet bleek
  • Je huid is heel warm
  • Je bent misselijk en moet misschien ook overgeven
  • Je hebt last van kramp in je spieren

Deze symptomen geven aan dat je al een zonnesteek hebt, maar het is nog beter om dit voor te zijn. Bijvoorbeeld door de schaduw en verkoeling op te zoeken. Sommige klachten kunnen tot wel een aantal dagen na je zonnesteek nog aanhouden. Rust tot die tijd voldoende uit en vermijd de zon.

Hoe ontstaat een zonnesteek?

Je lichaam koelt zichzelf als het warm is door te gaan zweten. Maar als je meer vocht verliest dan je drinkt, bijvoorbeeld als het heel warm is, dan kan je lichaam niet meer goed afkoelen. Je blijft veel zweten, maar de temperatuur in je lichaam gaat dus niet meer omlaag. Als dit gebeurt door de zon, en niet door bijvoorbeeld inspanning, dan spreken we van een zonnesteek. Koel je niet op tijd af, dan kunnen de klachten alleen maar erger worden. Je huid kan bleek worden en de huid zweet niet meer. Het is belangrijk om hier alert op te zetten, omdat dit een teken van je lichaam is dat het niet goed gaat. Er is namelijk sprake van een hitteberoerte, wat gevaarlijk is.

Een zonnesteek tegengaan

Een petje of parasol kan je beschermen tegen de zon, maar wanneer je de eerste klachten van een zonnesteek voelt, kun je de zon beter helemaal vermijden. Ga het liefst op een koel plekje binnen zitten en drink voldoende water. Trek zoveel mogelijk kleding uit en koel je lichaam met natte, koele handdoeken. Heb je ee ventilator? Zet deze dan aan om af te koelen. Vermijd de zon tussen 11.00 uur en 15.00 uur en drink geen alcohol. Houd je hoofd zo veel mogelijk uit direct zonlicht en als je toch wil bakken, smeer je dan goed in en zoek regelmatig de schaduw op. Probeer je daarnaast zo min mogelijk in te spannen en vermijd paracetamol, dit kan je klachten juist verergeren. Het kan wel fijn zijn om iets zouts te eten of drinken, om het zoutgehalte in je lichaam weer aan te vullen.

Het gevaar van een hitteberoerte

Een hitteberroerte is gevaarlijk en kan zelfs levensbedreigend zijn. Het lichaam kan zo warm worden dat organen uitvallen, soms zelfs met overlijden als gevolg. Je herktent dit aan abnormaal gedrag, een hoge lichaamstemperatuur (soms zelf hoger dan 41 graden), hoofdpijn, hallucinaties, verwardheid en angst. De huid wordt rood, maar je zweet niet en je hartslag gaat omhoog. Ook voel je je slap.

Zie of denk je dat iemand anders een hitteberoerte heeft? Bel dan meteen 112 en breng het slachtoffer naar een koele omgeving. Houd hem of haar goed in de gaten en zorg ervoor dat er geen inspanningen verricht worden. Koel diegene daarnaast actief af met bijvoorbeeld een coldpack. Deze kun je voor verkoeling in de nek, oksels of liezen leggen. Voorkom dat het slachtoffer gaat rillen. Geef verder niets te eten of drinken.

Bron | Het Laatste Nieuws, Etos, Radboud UMC, Thuisarts

Nynke KooyGetty Images/Science Photo Libra

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden