null Beeld

Een zonnesteek heb je sneller dan je denkt

Wie een zonnesteek wilt voorkomen, kan beter niet teveel in de zon zitten. Maar zelfs zonder zon ben je sneller oververhit dan je denkt!

Vooral ouderen en zieken lopen kans op gevaarlijke uitdrogingsverschijnselen met warm weer. Maar zelfs als je fit bent, ligt een zonnesteek of oververhitting snel op de loer.

Verschil zonnesteek en oververhitting

Laten we eerst iets ophelderen. Officieel spreken we namelijk alleen van een zonnesteek als je teveel vocht verliest én letterlijk te lang met je hoofd, nek en schouders in de zon hebt gezeten. Hierdoor kan het temperatuurcentrum in je hersenen ontregeld raken, waardoor je lichaam (extra) oververhit raakt. Hoofdpijn, duizelingen en misselijkheid zijn dan de bekendste signalen dat je uit de zon moet.

Maar dezelfde klachten kun je ook hebben als je lichaam is uitgedroogd, omdat je meer vocht verliest dan je binnenkrijgt. Je lichaam heeft dan te weinig vocht om te verdampen, waardoor de lichaamstemperatuur ook oploopt. En daar is dus geen zonnestraaltje voor nodig! Als dit zonder zon gebeurt, dan heb je geen last van een zonnesteek, maar van een hitteslag of oververhitting.

Zo herken je oververhitting

Met of zonder zon, zodra je lichaamstemperatuur boven de 38 graden komt, is het oppassen geblazen. Hoofdpijn, duizelingen en misselijkheid zijn de bekendste signalen, maar je kunt het ook merken aan je huid: deze kan heet en droog aanvoelen óf juist klam en koud, waarbij je veel transpireert. Verder kun je last hebben van een snelle hartslag, oppervlakkige ademhaling en spierpijn.

Zo behandel je het

Je kunt een lichte oververhitting of zonnesteek meestal zelf goed behandelen door wat te drinken (liefst niet te koud), een koele douche te nemen en daarna in een koele omgeving uit te rusten. Vermijd in elk geval een tijdje de felle zon, want die kan de klachten dus verergeren.

Levensgevaarlijk

Komt je lichaamstemperatuur boven de 41 graden, ben je verder van huis. Dan raken veel weefsels en cellen beschadigd en dreigt zelfs levensgevaar. Je kunt dan verward en bizar gedrag gaan vertonen. Doe je niets aan de situatie, of liever gezegd: word je niet geholpen, dan kun je bewusteloos raken en epileptische aanvallen krijgen. Uiteindelijk kan zo'n ernstige oververhitting of zonnesteek je zelfs fataal worden.

Zo bescherm je jezelf tegen de hitte

Dit kun je zelf doen om oververhitting te voorkomen:

- Drink voldoende, óók als je geen dorst hebt. Neem een sportdrankje of een bouillon. Bij hoge temperaturen zweet je veel en raak je bovendien zout kwijt.

- Draag dunne en lichte kleding in de zon en bescherm je hoofd.

- Blijf in de schaduw.

- Plan lichamelijke inspanning vóór 12 uur of ná 16 uur.

- Houd je woning koel met zonwering, ventilator of airconditioning. Wacht hier niet te lang mee!

- Neem vaak een verfrissende, afkoelende douche.

- Let bij warm weer extra op mensen in je omgeving die misschien je hulp kunnen gebruiken. Dat geldt des te meer tijdens de vakantieperiode, wanneer familieleden en verzorgenden weg kunnen zijn.

Redactie Margriet
Meer over

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden