Vrouw ademt Beeld Getty Images/iStockphoto
Beeld Getty Images/iStockphoto

Een zoete smaak in je mond? Dit kan de oorzaak zijn

Tijdens de biologieles heb je het misschien wel geleerd: je tong kan vijf verschillende smaken proeven. Zoet, zuur, zout, bitter en umami. Normaal gesproken krijg je die smaak in je mond nadat je iets zoets of zouts gegeten hebt. Maar in sommige gevallen kan het voorkomen dat je altijd een zoete smaak in je mond hebt, ook als je niets zoets gegeten hebt.

Het klinkt misschien fijn, altijd een zoete smaak in je mond hebben, maar voor mensen die hier last van hebben kan het vervelend zijn. Zeker als niet duidelijk is waardoor dit ontstaat. Wel zijn er bepaalde oorzaken die gelinkt lijken te zijn aan de zoete smaak in de mond. Dit komt doordat deze aandoeningen vaak het sensorische of zenuwstelsel van het lichaam beïnvloeden. Hierbij gaat het om een complex systeem waarbij allerlei factoren, zoals hormonen, meespelen. De hormonen worden in dit geval waarschijnlijk beïnvloed door de aandoening, waardoor een zoete smaak ontstaat.

Aandoeningen waarbij sprake is van een zoete smaak in de mond

De zoete smaak in de mond kan door verschillende aandoeningen ontstaan. We zetten ze op een rijtje.

 • Stofwisselingsproblemen
  Denk bijvoorbeeld aan diabetes, ketose of een schildklieraandoening. Deze aandoeningen kunnen het smaakvermogen van het lichaam aantasten waardoor je een zoete smaak in je mond krijgt. Ook kun je plotseling een voorkeur ontwikkelen voor zoete smaken.
 • Neurologische problemen
  Wanneer je een beroerte hebt gehad of kampt met epilepsie, kan er ook een zoete smaak in je mond aanwezig zijn. Sterker nog: een zoete smaak kan een symptoom zijn dat je in het voorstadium van deze problemen krijgt.
 • Een virus dat het reukvermogen aantast
  Na de coronapandemie weten we dat virussen ons reukvermogen kunnen aantasten. Dat ze ook de smaak in je mond kunnen veranderen, klinkt misschien nieuw. Toch kunnen verstoringen van reuk zorgen voor een zoete smaak in onze mond.
 • Een infectie aan de holtes, neus of keel
  Wanneer je een infectie op een van deze plekken hebt, kunnen bepaalde bacteriën zorgen voor een zoete smaak in de mond. Zeker als het om pseudomonas gaat.
 • De refluxziekte GERD
  Deze ziekte zorgt voor een brandend en irriterend gevoel in de slokdarm, wat vaak ontstaat door oprispingen van maagzuur. Doordat dit maagzuur omhoog komt in de keel en mond, kan een zoete smaak ontstaan.
 • Kleincellig longcarcinoom
  Bij deze vorm van longkanker kan een zoete smaak in de mond een vroeg symptoom zijn.
 • Zwangerschap
  Ook zwangerschap kan een oorzaak zijn voor een zoete smaak in de mond. Het komt vooral vaak voor in het vroege stadium van een zwangerschap. Waar de een het omschrijft als zoet, noemt de ander het eerder een metaalsmaak.

Een arts raadplegen

Zoals bij alle gezondheidskwalen kan het verstandig zijn om een arts te raadplegen. Maar wanneer moet je dat doen bij een zoete smaak? Als je af en toe een zoete smaak in je mond hebt, hoef je je waarschijnlijk geen zorgen te maken en gaat het vanzelf weer weg. Maar als je geregeld last hebt, kan het wel verstandig zijn om een arts in te schakelen. Het beste kun je in eerste instantie je huisarts bellen. Bespreek het probleem en vraag of je eventueel doorverwezen kunt worden naar een specialist. Welke specialist dit is, is afhankelijk van de oorzaak. Een KNO-arts kun je het best raadplegen als het gaat om problemen met je reuk of een infectie aan de holtes, terwijl een neuroloog kan meekijken bij neurologische problemen.

Bron | Healthline

Website van het Jaar 2022

Margriet is genomineerd in de categorie Lifestyle en die prijs willen we dolgraag winnen. Stemmen doe je hier (vergeet niet om de stem te activeren via de mail die je binnenkrijgt).

Banner Margriet website van het jaar Beeld Margriet
Beeld Margriet
Nynke KooyGetty Images/iStockphoto

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden