null Beeld

Een verstopt oor: dít zijn de meest voorkomende oorzaken én oplossingen

Je kan er soms ineens mee wakker worden: een verstopt oor. Dat voelt enorm vervelend én kan ervoor zorgen dat je ineens een stuk minder goed hoort. Gelukkig is de oorzaak van zo’n verstopt oor meestal niets ernstigs én kan het vaak gemakkelijk weer opgelost worden.

We zetten de oorzaken en oplossingen voor je op een rij.

Oorzaken verstopt oor

Als je last hebt van een verstopt oor, kun je verschillende symptomen hebben. Meestal heb je naast een verstopt gevoel ook last van gehoorvermindering, voel je een soort drukkend gevoel in je gehoorgang én heb je last van oorpijn. Zo’n verstopt oor komt soms door een oorontsteking, maar ontstaat meestal door één van deze twee oorzaken:

1. Verkoudheid

Als je flink last hebt van een verkoudheid, kun je door de zwelling van je slijmvliezen ook last krijgen van een verstopt gevoel in je oor. In dat geval is de buis van Eustachius verstopt. Deze buis vormt een verbinding tussen het oor en de neus en zorgt normaal gesproken voor een goede luchtdruk achter je trommelvliezen. Wanneer de buis van Eustachius verstopt zit, wordt de druk in het middenoor lager. Hierdoor kunnen geluiden gedempt overkomen en kun je last krijgen van oorpijn. Meestal ligt de oorzaak hier niet echt bij je oren, maar bij je neusverkoudheid. Door neusspray te gebruiken, is dit op te lossen. Na je verkoudheid zul je merken dat je verstopte oor vanzelf weer verder opent.

2. Een oorsmeerprop

Meestal is er bij een verstopt oor sprake van een prop

oorsmeer in je oor. Daardoor kan de gehoorgang een beetje, of soms zelfs

helemaal dicht raken, waardoor je dus slechter hoort. Ook zorgt dit voor het

drukkende, verstopte gevoel dat zo vervelend kan zijn. Zo’n oorsmeerprop is

meestal niet ernstig, maar ontstaat soms door je eigen gewoonten. In je

gehoorgang zitten kleine kliertjes die oorsmeer aanmaken en verspreiden. Oorsmeer

is belangrijk: het beschermt je gehoorgang en trommelvlies tegen bacteriën,

schimmels, water en uitdroging. Als het goed is, komt oorsmeer vanzelf in

kleine beetjes naar buiten. Daar merk je eigenlijk niets van, tót het niet meer

gebeurt. Dan kun je namelijk last krijgen van een oorsmeerprop.

Een oorsmeerprop of verstopt oor betekent niet dat je je oren niet goed schoongemaakt hebt. Sterker nog: het schoonmaken van je oren kan er zélfs voor zorgen dat zo’n prop ontstaat. Met wattenstaafjes kun je oorsmeer namelijk terugduwen, wanneer het net op het punt staat naar buiten te komen. Andere redenen voor een oorsmeerprop zijn een smalle gehoorgang, veel haar in je oren, het dragen van oordopjes of bijvoorbeeld een gehoorapparaat. Soms kan het ook ontstaan zonder aanwijsbare reden.

Lees ook:

Vaak last van jeuk in je oor? Dít kunnen de redenen zijn

Oplossingen verstopt oor

Als je ineens last hebt van een verstopt oor, is het misschien heel aantrekkelijk om te proberen dat met een wattenstaafje op te lossen. Dat kun je echter beter níet doen. In plaats van dat je overtollig oorsmeer uit je oor haalt, zorgt zo’n wattenstaafje er meestal alleen maar voor dat je het verder je oor in duwt. Wat je beter kunt doen, is bij je huisarts of de doktersassistente langsgaan. Zij kunnen in je oren kijken en onderzoeken of er een oorsmeerprop te zien is in je oor. Ook kunnen ze andere boosdoeners, zoals een oorontsteking, uitsluiten. Zien ze inderdaad dat je last hebt van een verstopt oor? Dan kan druppelen met olie en/of uitspuiten van het oor de oplossing bieden.

Druppelen met olie

Geeft de huisarts het advies om met olie te druppelen? Dat doet hij of zij dan om te zorgen dat het oorsmeer in je oor wat weker wordt. Op die manier is het makkelijker weg te spuiten, of komt het soms al vanzelf naar buiten.

Druppelen met olie doe je als volgt: houd je hoofd opzij of ga op je zij liggen. Laat vervolgens een paar druppels slaolie, babyolie of olijfolie in je oor vallen. Blijf even zo zitten of liggen, zodat de druppels de tijd hebben om je gehoorgang in de gaan. Doe dit drie dagen achter elkaar zo’n twee keer per dag. Vroeger werd vaak warme olie aangeraden, inmiddels niet meer omdat dit de gehoorgang extra kan irriteren.

Oor uitspuiten

Is het je niet gelukt om zelf het teveel aan oorsmeer te verwijderen door te druppelen? Dan kun je je oren alsnog laten uitspuiten door (de assistent van) je huisarts. Een simpele behandeling die niet pijnlijk is, al kan het soms wel een kriebelend gevoel geven. Soms kan het uitspuiten van je oren zorgen voor duizeligheid; pas daarom goed op wanneer je opstaat.

Tijdens het uitspuiten van je oren spuit de huisarts of assistente lauw water in je gehoorgang. Dat water stroomt door je hele oor, waardoor het dus ook langs de oorsmeerprop komt. Die prop komt vervolgens door het water los, en stroomt zo mee naar buiten je oor uit. Simpel, maar effectief: meestal voel je al heel snel dat de druk afneemt en je oor niet meer verstopt is.

Artikelen van Margriet.nl ontvangen in je mailbox?

Schrijf je in op margriet.nl/nieuwsbrief.

Bron | Arts en Zorg, Thuisarts

Beeld | iStock

Ilse van Roekel

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden