Een snotterige kerst: deze virussen gaan nu rond in ons land
Elk jaar hopen we op een witte kerst, maar ook dit jaar zijn de weergoden ons niet goed gezind. Het lijken vooral grijze dagen te worden. Wat helaas wel vaststaat is dat het voor veel mensen snotterige kerstdagen worden, want er gaan heel wat virussen rond.
Waar we de afgelopen twee jaar met kerst vooral met het coronavirus te maken hadden, zien we dit jaar een opmars van het luchtwegvirus RS en het broertje daarvan, hMPV. Ook worden we geveld door de griep én komt ook het coronavirus weer om de hoek kijken. Niet zo gek dus als je zit te snotteren in de donkere dagen voor kerst. In de jaren voor de coronapandemie was een samenkomst van al deze virussen niet ongewoon. “Patronen zoals we die zagen vóór corona, lijken zich nu te herstellen,” aldus RIVM-viroloog Adam Meijer bij RTL Nieuws.
Een winter vol infecties
Winters waarin griep- en verkoudheidsvirussen massaal rondgaan, zijn eerder normaal dan uitzonderlijk. Dat is ook niet zo gek, aangezien we in de winter veel binnen zijn en dichter op elkaar leven. Toch lijkt het dit jaar erger, omdat de reguliere griep- en verkoudheidsvirussen in de coronajaren buiten beeld waren. “De afgelopen twee jaar hebben de maatregelen tegen corona ook de rest van de luchtweginfecties gedempt,” zegt viroloog Marion Koopmans tegen EenVandaag. We zagen toen dus nauwelijks influenza of andere luchtweginfecties.
Dat de maatregelen destijds effect hadden op meer dan alleen het coronavirus, zagen we begin 2022. In februari vervielen alle maatregelen en ging Nederland weer open. En stak ineens het influenzavirus de kop op. Ook afgelopen najaar werd er als vanouds een griepgolf ingezet. Het aantal patiënten neemt nog steeds toe en griep en verkoudheidsvirussen hebben op dit moment de overhand. Toch lijkt het influenzavirus type B waar we nu mee te maken hebben, sneller om zich heen te grijpen dan we voor corona gewend waren. Dit is te verklaren uit het feit dat het griepseizoen het ene jaar nu eenmaal zwaarder is dan het andere.
RS-virus
Een ander virus dat deze decembermaand weer toeslaat, is het RS-virus. Het virus lijkt vaak op een verkoudheid, maar wordt langzaamaan steeds erger. Het is een heel besmettelijk virus, dat vooral bij kinderen tot één jaar voor vervelende klachten als kortademigheid kan zorgen. In de coronatijd zagen we dit virus wel, maar op een ongebruikelijk moment: in de zomer van 2021. Waar het virus normaal toeslaat in de winter, zorgde het opheffen van de coronamaatregelen ervoor dat het RS-virus ineens op een ongebruikelijk moment de kop op stak.
Epidemie
Al een aantal weken is er sprake van een RS-epidemie. Viroloog Adam Meijer verwacht de piek in de week van kerst en oud en nieuw. “Dan neemt het weer af en zou het ergens in februari, tussen week 6 en 8, weer ver moeten zijn afgenomen.” Van een griepepidemie is op dit moment nog geen sprake, ondanks dat veel mensen wel iets onder de leden lijken te hebben. Om te spreken van een epidemie moeten namelijk minimaal 58 op de 100.000 mensen met griep naar de huisarts gaan én moet tien procent positief zijn met het influenzavirus. Op dit moment is 14 procent positief, maar gaat het om 30 op de 100.000 mensen bij de huisarts. Hierdoor is er officieel nog geen sprake van een epidemie.
Snotterige kerst
Het infuenza- en RS-virus en de verschillende verkoudheidsvirussen kunnen zich snel verspreiden. De kans is dan ook aanwezig dat je snotterig aanschuift bij het kerstdiner. Het voelt misschien wat onwennig dat we allemaal zo aan het snotteren zijn, maar volgens Meijer gaat het toch vooral om het herstellen van de patronen zoals we die voor de coronapandemie kenden.
Bron | RTL Nieuws, EenVandaag, Het Parool