null Beeld

Een smartphonepink en nog 4 klachten die ontstaan door overmatig telefoongebruik

Dagelijks spenderen we zo’n 2 uur en 15 minuten op onze smartphone: we swipen, liken en scrollen heel wat af. En naast een telefoonverslaving kan overmatig telefoongebruik ook voor een hoop fysieke klachten zorgen.

Van smartphonepink tot een SMS-nek: we zetten ze voor je op een rij.

1. Een smartphonepink

Houd je hand eens omhoog en strek je vingers dan helemaal uit. Zie je nu iets geks aan je pink? Een houding waarbij je kleinste vinger iets naar buiten staat bijvoorbeeld, of een deuk in het middelste stukje. Dan heb je waarschijnlijk een smartphonepink. Die verandering in je pink zit daar namelijk omdat de onderkant van je telefoon precies op die plek op je vinger steunt. Daardoor komt ‘ie in een andere houding te staan. Heel ernstig is het meestal gelukkig niet; de meeste mensen hebben geen pijn of andere symptomen bij een smartphonepink.

2. Een telefoonelleboog

Tintelingen in je onderarm en ringvinger en pink, pijn bij het bewegen van je vingers of een ongemakkelijk gevoel in je onderarm kan wijzen op een telefoonelleboog. Dat is een vervelende en vaak pijnlijke zenuwbeknelling die kan ontstaan wanneer je langdurig en vaak je telefoon tegen je oor houdt om te bellen of je arm in een hoek houdt bij het appen. Officieel heet dit cubital tunnel syndroom, en zit de zenuw die van je boven- naar je onderarm loopt klem. Je kunt een telefoonelleboog voorkomen door regelmatig van arm te veranderen tijdens het bellen, of simpelweg door de tijd die je op je telefoon doorbrengt te verminderen.

Lees ook:

Zóveel bacteriën zitten er op je smartphone

3. Een SMS-nek

SMS'en doen we de laatste tijd een stuk minder, dus misschien zouden we déze groep van fysieke klachten door telefoongebruik eigenlijk een app-nek moeten noemen. Maar of je nu appt, sms't of liever liket, deze klacht kan iedereen overkomen. Een zogenaamde SMS-nek ontstaat namelijk omdat we steeds vaker naar beneden gebogen zitten om op onze telefoon te kijken. Daardoor krijgen we een slechtere houding én hebben onze nekspieren flink wat te lijden. En dat kan bijvoorbeeld zorgen voor duizeligheid, hoofdpijn en zelfs een vervorming van je rug op de lange termijn. Wat vaker opkijken van dat schermpje dus!

4. De WhatsApp-vinger

Stuur jij dagelijks genoeg appjes om er zere vingers van te krijgen? Veel van ons wel, blijkt. Want waar we het een paar jaar geleden vooral hadden over de muisarm, blijkt de Whatsapp-vingernu voor een stuk meer klachten te zorgen. Deze vorm van RSI ontstaat omdat je steeds dezelfde bewegingen maakt tijdens het typen van een appje. Denk bijvoorbeeld aan fysieke klachten als pijn, kramp, tintelingen en irritaties, en dat allemaal door overmatig telefoongebruik.

5. Vierkante ogen

Waar we eerder spraken van vierkante ogen omdat mensen te lang naar hun televisie keken, kunnen we nu hetzelfde zeggen over onze ogen door het staren naar onze smartphones. Omdat we veel en vaak van dichtbij naar het blauwe licht van onze telefoons kijken, hebben we veel vaker last van bijziendheid. Zelfs bij kinderen ziet het Oogfonds het al veel vaker langskomen. Met één oog naar je telefoon staren in het donker in bed is helemaal een afrader: dat blijkt zelfs tijdelijke blindheid te kunnen veroorzaken.

Artikelen van Margriet.nl ontvangen in je mailbox?

Schrijf je in op margriet.nl/nieuwsbrief.

Bron | The Conversation, Hart van Nederland, Physiopedia, Oogfonds

Beeld| iStock

Ilse van Roekel

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden