null Beeld Getty Images
Beeld Getty Images

Een slapeloze nacht zorgt voor 30 procent meer stress dan normaal

We kunnen zo blij worden van een goede nachtrust; je wordt kalm en opgeladen wakker, vol energie om de rest van de dag aan te kunnen. Helaas voel je na een slapeloze nacht vaak het tegenovergestelde: je voelt je emotioneel, snel geïrriteerd en gestrest.

Onderzoekers van het U.C. Berkeley hebben ontdekt dat er een logische reden is dat we ons zo voelen na een slechte nacht. Diepe slaap – ook wel de REM-slaap genoemd – werkt namelijk als medicijn voor een gestrest en angstig brein. Deze wordt tijdens de REM-slaap gekalmeerd en hersteld, waardoor je weer met een fris gevoel wakker wordt.

Slapeloze nacht

De wetenschappers onderzochten dit door middel van een aantal experimenten. Ze begonnen met breinonderzoek van achttien jongvolwassenen die video’s te zien kregen die angst en stress losmaken. Ze kregen deze video’s na een goede nachtrust te zien, en vervolgens na een onderbroken of slapeloze nacht. Na het bekijken van de video’s moesten de deelnemers een vragenlijst invullen over hoe ze zich voelden na het bekijken van de video’s. Dit experiment werd vervolgens ook met dertig andere deelnemers herhaald.

Uitgeschakelde rem

De hersenscans van het onderzoek toonden aan dat, na een slapeloze nacht, de hersenen de mediale prefontale cortex als het ware 'uitschakelen'. Dit is het deel van de hersenen dat onze stress en angst onder controle houdt. Wanneer dit is uitgeschakeld, zijn onze emoties extra heftig aanwezig, en zit er geen rem meer op. De deelnemers waren 30 procent meer gestrest na de nacht zonder slaap dan wanneer ze wel goed geslapen hadden.

Natuurlijk geneesmiddel

Slaap zou dus wel eens het geneesmiddel kunnen zijn tegen angststoornissen. Wanneer we in de REM-slaap komen, worden de connecties in ons brein opnieuw georganiseerd. Hierdoor werkt slaap als een natuurlijk geneesmiddel tegen stress en angst. Toch een goede reden om vanavond extra vroeg je bed in te duiken.

Bron | Mindbodygreen.com

Beeld | iStock

Yeah, Margriet.nl is genomineerd voor Website van het Jaar 2020!

Help jij ons winnen? Stem dan snel!

Eenzaamheid is niet alleen een groot probleem onder ouderen, maar ook onder jongvolwassenen. Daarom heeft Margriet het initiatief Margriet Belbuddy's in het leven geroepen: Margriet-vrijwilligers bieden een luisterend oor aan iedereen die wel een praatje kan gebruiken. Van maandag t/m vrijdag van 18.30 tot 22.00 zitten onze Margriet Belbuddy's voor je klaar via 088 076 77 00. Kijk voor meer informatie op Margriet.nl/belbuddys.

Quirine BrouwerGetty Images

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden