Scheef neustussenschot Beeld Getty Images/iStockphoto
Beeld Getty Images/iStockphoto

Een scheef neustussenschot? Dit kun je eraan doen

Een scheef neustussenschot kan vervelende kwaaltjes veroorzaken. Van moeilijk ademen tot snurken en meer. Gelukkig zijn er verschillende ingrepen om het scheve neustussenschot aan te pakken en daarmee de levenskwaliteit te verbeteren.

Het is maar een klein onderdeel van je lichaam, maar heeft een grote invloed op de werking van je neus. Stoornissen in de werking van je neus kunnen vaak verergerd worden door een afwijking in je neus. Het meest voorkomend is een scheefstand van het neustussenschot (septum), dit is het schot dat de neus in tweeën deelt. Een scheef neustussenschot kan verschillende klachten veroorzaken, zoals: hoofdpijn, gevoel van verstopping, verstoorde ademhaling, verstopte neus, chronische verkoudheid, druk in het hoofd, hoofdpijn, allergieën of overgevoeligheid.

Multifunctioneel

Je neus is een groot onderdeel van je uiterlijke kenmerken, maar draagt ook bij aan hoe jouw stem klinkt. Naast dat je natuurlijk kunt ruiken met je neus is, het ook een heel belangrijk onderdeel van de luchtwegen. Binnen in je neus wordt de lucht die je inademt verwarmd, bevochtigd en gereinigd. Dit zorgt ervoor dat je zo goed mogelijk kunt ademhalen. Een scheef neustussenschot kan deze ademhaling flink verstoren.

Neusschelpverkleining

Er zijn verschillende manieren om een scheef neustussenschot, of de bijkomende klachten, te behandelen. Eén daarvan is een neusschelpverkleining. Dit is geen oplossing voor een scheef neustussenschot, maar kan wel wat klachten verminderen. Bij een verkoudheid zwellen de neusschelpen op, waardoor je neus verstopt raakt. Dankzij een neusschelpverkleining wordt die zwelling verkleind en zo heb je minder last van die verkoudheid. Omdat deze operatie aan de binnenkant van de neus plaatsvindt, blijven er geen littekens achter.

Septumcorrectie

De tweede mogelijke behandeling is een septumcorrectie. Hierbij wordt het scheve neustussenschot rechtgezet. Je gaat onder narcose waarna de KNO-arts een kleine snee maakt aan de binnenkant van je neus. Daarna worden de scheef gegroeide delen losgemaakt en rechtgezet, of een deel van het neustussenschot wordt volledig weggehaald. Om te zorgen dat het slijmvlies, bot en kraakbeen vervolgens op de juiste plaats vastgroeien krijg je twee tampons in je neus, die er de volgende dag pas uit mogen. Deze operatie heeft als doel de functie van je neus te verbeteren. Tijdens deze ingreep worden ook vaak de neusschelpen verkleind.

Denk je dat je klachten worden veroorzaakt door een scheef neustussenschot? Raadpleeg dan je huisarts.

Bron | CWZ, Catharina Ziekenhuis

Sanne van der LindenGetty Images/iStockphoto

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden