Relatiestress: gebroken hart  Beeld Getty Images
Beeld Getty Images

Een relatie goed voor je hart? Alleen als het voorspoedig gaat

Elke relatie kent ups and downs en dat is dan ook helemaal niet erg. Je komt er uiteindelijk in de meeste gevallen ook samen weer uit. Maar houdt dit jarenlang aan en lopen de ruzies extreem hoog op? Dan kan dit negatieve gevolgen hebben voor het herstel na een hartaanval.

Dit blijkt uit een nieuw onderzoek van Yale University. 1600 Amerikaanse volwassenen van tussen de 18 en 55 jaar werden een jaar lang gevolgd. De respondenten hadden allemaal een hartaanval gehad tijdens een lange relatie. Een maand na hun hartaanval vulden ze vragenlijsten in om de mate van relatiestress vast te stellen.

Onderzoek

Er werden verschillende vragen beantwoord om vast te stellen wat de kwaliteit van de relatie was op het gebied van communicatie, emoties en seks. Na een jaar kwamen de onderzoekers terug om te kijken in hoeverre de respondenten fysiek hersteld waren en hoe het ervoor stond met hun psychische gezondheid.

Hoog stressniveau

Daar kwam een schokkend resultaat uit. De deelnemers met een hoog stressniveau scoorden 1,6 punt lager op een schaal van 1 tot 12 wat betreft hun fysieke gezondheid. Op hun psychische gezondheid leverden ze zelfs 2,6 punten in. De algemene kwaliteit van hun leven was 5 punten lager en op een schaal specifiek voor hartpatiënten scoorden ze 8 punten minder.

Pijn op de borst

Verder kwam ook naar voren dat 67 procent van de deelnemers met relatiestress vaker last hadden van pijn op de borst dan mensen met milde of helemaal geen relatieproblemen. De kans om opgenomen te worden in het ziekenhuis lag voor mensen met relatieproblemen ook nog eens 50 procent hoger.

Onderzoeker Cenjing Zhu vertelt aan Scientias dat de bevindingen uit dit onderzoek aantonen dat stress, en dus ook relatiestress, een belangrijke rol kan spelen bij het herstelproces na een hartaanval. “Maar andere stressoren, zoals financiële problemen of werkstress, kunnen ook een rol spelen,” vertelt hij. “In de toekomst zouden patiënten onderzocht moeten worden op stressfactoren tijdens afspraken in het ziekenhuis om zo beter vast te kunnen stellen wie meer risico loopt om opnieuw ziek te worden.”

Goede psychische gezondheid van groot belang

Expert Nieca Goldberg van de American Heart Association, die het onderzoek publiceert, wijst op het belang van een goede psychische gezondheid van hartpatiënten. “Een behandeling die naast fysieke ook psychische aspecten van de gezondheid meeweegt, kan de zorg voor hartpatiënten transformeren van de zorg voor één orgaan naar de algehele gezondheid. Dit moet worden ondersteund, omdat het zal leiden tot betere uitkomsten en gezondere levens voor onze patiënten,” aldus Goldberg.

Bron | Scientias

Sanne van de WeteringGetty Images

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden