null Beeld Getty Images/iStockphoto
Beeld Getty Images/iStockphoto

Een opgeblazen gevoel en nog 4 symptomen die kunnen wijzen op een cyste op je eierstok

Een cyste op je eierstok klinkt ernstig, maar is dat in de meeste gevallen gelukkig niet. Hoe weet je dat je kampt met zo’n blaasje op één van je eierstokken? Dit zijn de meest voorkomende symptomen die kunnen wijzen op een cyste op je eierstok.

Meestal kunnen cystes dus geen kwaad, maar als je klachten hebt is het wel slim om aan de bel te trekken en een afspraak te maken bij je huisarts.

Een eierstokcyste

Cysten zijn blaasjes met vloeibare stoffen die op verschillende holten in je lichaam kunnen ontstaan. Ze komen bijvoorbeeld voor op de lever, in het longweefsel en – zoals je in dit artikel leest – op de eierstokken. Rond de eisprong ontstaat in de eierstok altijd een kleine holte met vocht - en follikel - waarin de eicel zich bevindt. Als zo'n follikel na de eisprong niet verdwijnt, dan wordt het een cyste. Deze kan zich dan vullen met vocht, en op die manier blijven groeien. Vaak gaat het om slijm, bloed of ander vocht uit het lichaam, dat in de cyste zit.

Hoe groot een cyste op je eierstok kan worden, varieert. Vaak zijn ze vrij klein, maar alles van de grootte van een erwt tot de maat van een meloen wordt gezien. Meestal kan zo’n met vocht gevuld blaasje op je eierstok geen kwaad. Sterker nog: vaak merken vrouwen er niet eens iets van.

Symptomen van een cyste op je eierstok

Als het gaat om een kleine cyste op je eierstok, merk je daar vaak maar weinig van. Deze worden vaak bij toeval ontdekt, bijvoorbeeld omdat je een MRI of echo krijgt voor een andere aandoening. Heb je een grotere cyste op je eierstok, dan zorgt dat vaak wel voor vervelende symptomen. Een aantal klachten die kunnen wijzen op een cyste op je eierstok zijn:

1. Buikpijn

Omdat de eierstokken in de onderbuik zitten, zit de pijn dan ook vooral aan de linkerkant of juist rechtsonder in je buik. Maar het kan ook een algemeen gevoel van buikpijn zijn, zeker als er sprake is van een grote cyste op de eierstok.

2. Pijn bij het vrijen

Heb je tijdens of na het vrijen een stekende of juist zeurende pijn, dan zou het kunnen dat er zo’n blaasje op één van je eierstokken zit. Soms worden cysten zelfs zo groot dat ze achter je baarmoeder vallen, en dus direct naast je baarmoederhals zitten. Vooral dan kan het voor wat pijn zorgen als je seks hebt. Voel je ineens een ernstig, stekende pijn, dan kan het ook dat een cyste op je eierstok geknapt is.

3. Constant een opgeblazen gevoel

Een opgeblazen gevoel kan heel wat verschillende oorzaken hebben. Misschien heb je te veel gegeten, reageert je lijf niet zo goed op lactose of zorgt je menstruatie voor die klachten. Maar ook een cyste op je eierstok kan ervoor zorgen dat je een opgeblazen, drukkend gevoel hebt in je buik. Meestal zitten de klachten dan vooral in je onderbuik; vaak duidelijk aan één kant.

4. Bloedverlies buiten menstruaties om

Als je bloed verliest terwijl je niet ongesteld bent, kan dat ook wijzen op cystes op je eierstokken. Dat komt omdat die blaasjes invloed kunnen hebben op je hormonen, waardoor je menstruatie ontregeld raakt. Dit komt vooral vaak voor bij vrouwen met PCOS, een aandoening waarbij meerdere, kleine cystes ontstaan op en rondom de eierstokken. Deze hormonale afwijking komt bij zo’n vijf tot tien procent van de vrouwen voor en zorgt vaak ook voor gewichtstoename en vruchtbaarheidsproblemen. Heb je last van vaginaal bloedverlies, dan is het verstandig om naar de huisarts te gaan en je te laten onderzoeken. Naast een cyste op de eierstok kan het namelijk ook op een aantal andere afwijkingen wijzen, waarbij snelle behandeling belangrijk is.

5. Ineens veel vaker plassen

Heb je veel vaker de drang om te plassen, terwijl je niet opvallend veel drinkt? Ook dat kan een symptoom zijn dat past bij een cyste op je eierstok. Vooral als zo’n vochtblaasje groot wordt, kan ‘ie tegen je blaas drukken. Daardoor is deze eerder vol en heb je dus sneller het idee dat je naar het toilet moet. Ga daarom naar de huisarts als je al een tijdje dit probleem hebt.

Behandeling bij cyste op eierstok

Er zijn verschillende behandelingen mogelijk als je een cyste op je eierstok hebt. Deze twee opties komen het vaakst voor: afwachten of een kijkoperatie waarbij de cyste weggehaald wordt. Heb je bijna geen klachten door het blaasje, dan wordt er meestal gekozen voor afwachten. Je blijft dan wel voor controle terugkomen bij de gynaecoloog, maar als de cyste niet groeit hoeft er verder niet ingegrepen te worden. Als je wel klachten hebt of wanneer het gaat om een grotere cyste op je eierstok, dan kan er gekozen worden voor een kijkoperatie. Daarbij wordt in principe alleen de cyste verwijderd, en blijft de eierstok gespaard.

Weghalen van één of beide eierstokken

In de meeste gevallen is dat voldoende, maar soms is het nodig om een eierstok weg te halen. Bijvoorbeeld omdat de cyste zo groot is dat deze de eierstok aangetast heeft, of wanneer er kwaadaardige cellen gevonden worden. Bij een operatie waarbij één eierstok verwijderd wordt, houd je dus nog een gezonde eierstok over. Deze blijft voldoende hormonen aanmaken, waardoor je nog steeds zwanger kunt worden en niet eerder in de overgang komt.

In uitzonderlijke gevallen is het nodig beide eierstokken weg te halen; bijvoorbeeld als er sprake is van eierstokkanker of dit veel voorkomt in de familie. Omdat je lichaam dan geen hormonen meer krijgt vanuit de eierstokken, kom je direct in de overgang na de operatie. Bij een goedaardige cyste op je eierstok is dit gelukkig (bijna) nooit nodig.

Bron | Thuisarts, Women's Health UK, Santé

Beeld | Getty Images

Ilse van RoekelGetty Images/iStockphoto

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden