null Beeld Getty Images/iStockphoto
Beeld Getty Images/iStockphoto

‘Een op de acht Nederlanders beschermd tegen coronavirus door antistoffen’

Een op de acht Nederlanders heeft inmiddels antistoffen tegen het coronavirus, waardoor zij beschermd zijn tegen een nieuwe infectie. Dat blijkt uit onderzoek van bloedbank Sanquin onder duizenden bloeddonoren. Vorige week bleek dat bij dertien procent van hen sporen van een doorgemaakte corona-infectie zijn aangetroffen.

Dit zou betekenen dat er nu zo’n 2,3 miljoen mensen een natuurlijke immuniteit tegen het coronavirus hebben ontwikkeld, schrijft de Volkskrant. Dat soort antistoffen zorgen er volgens de bloedbank voor dat oud-patiënten langdurig beschermd zijn tegen het coronavirus.

Vinger Aan de Pols-studie

Sinds het begin van de corona-uitbraak in Nederland, doet Sanquin een studie naar de hoeveelheid donoren waarbij antistoffen tegen het coronavirus gevonden worden. Deze studie heet de Vinger Aan de Pols (VAP)-studie, waarbij wekelijks zo’n 2.000 willekeurige donoren getest worden op de natuurlijke bescherming tegen het coronavirus. In de eerste week van januari had dus dertien procent van alle bloeddonoren antistoffen tegen het coronavirus. In Zuidoost-Nederland lag dat aantal hoger: daar is vijftien procent op natuurlijke wijze beschermd tegen het coronavirus.

Lees ook:

Wat weten we tot nu toe over de Britse coronamutatie (en wat nog niet)?

Stijging verwacht

Naar verwachting zal dat percentage in de komende weken stijgen, meldt de bloedbank. Dat komt omdat het aantal coronabesmettingen in december 2020 aanzienlijk toenam, wat een paar weken later te zien is in de metingen van Sanquin. De reden van die vertraging is dat donors twee weken klachtenvrij moeten zijn, voordat zij weer bloed op plasma kunnen doneren. Daardoor lopen deze cijfers dus altijd minimaal twee weken achter op de huidige coronabesmettingen.

Langdurig beschermd door antistoffen

Sinds de lente van 2020 volgen onderzoekers van Sanquin ook een groep van bijna 600 voormalig coronapatiënten. Acht maanden na hun infectie waren bij praktisch iedereen nog antistoffen aanwezig, vertelt arts-microbioloog Hans Zaaijer aan de Volkskrant. Daaronder valt ook het type antistof dat zorgt dat mensen langdurig beschermd zijn tegen het coronavirus.

Artikelen van Margriet.nl ontvangen in je mailbox?

Schrijf je in op margriet.nl/nieuwsbrief.

Bron | Volkskrant, Sanquin

Beeld | Getty Images

null Beeld

Margriet 05 ligt nu in de winkel! Met daarin deze week: de leukste hobby’s voor binnen, 7x zelfmaken (van vest tot tas), een interview met minister Carola Schouten, rondkomen met minder en nog véél meer. Haal het nummer snel in huis of bestel ‘m online zonder verzendkosten.

Ilse van RoekelGetty Images/iStockphoto

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden