Margriet logo
null Beeld Getty Images
Beeld Getty Images

Eén of twee paracetamol? Zo gebruik je pijnstillers het beste

In bijna ieder huishouden vind je wel een doosje paracetamol of ibuprofen. Maar over het gebruik van pijnstillers bestaan nogal wat misverstanden. Moet je starten met één of twee tabletten?

En hoe bouw je dit precies op, als de pijn vervolgens niet afneemt?

Gebruik van pijnstillers

Voor je naar de pijnstillers grijpt, is het altijd verstandig om jezelf eerst af te vragen waar de pijn vandaan komt. Voor alle pijnstillers geldt namelijk dat ze de pijn verminderen, maar niet de oorzaak wegnemen. Wanneer de pijn ondraaglijk wordt en het je belemmert in je dagelijks functioneren, kun je in alle gevallen het beste beginnen met paracetamol.

Twee paracetamol

In tegenstelling tot wat veel mensen denken, moet je hier altijd twee van innemen. "De dosering voor een volwassene bestaat uit twee tabletten van 500 milligram. Je mag maximaal vier keer per 24 uur twee tabletten innemen, dus na minimaal zes uur twee stuks", legt huisarts Edwin de Vaal uit aan NU.nl. "Dit geldt ook voor paracetamol met cafeïne. Deze zijn niet extra sterk, het pept hoogstens een beetje op."

Ibuprofen alleen aanvullend

Mocht je ondanks de maximale dagdosering aan paracetamol nog steeds veel pijn ervaren, dan kun je de pijnbestrijding het beste aanvullen met zogenaamde NSAID’s. Dit zijn pijnstillers met een ontstekingsremmend effect, zoals ibuprofen en diclofenac. "Deze groep pijnstillers gebruik je altijd in combinatie met paracetamol, niet in plaats van", zegt De Vaal. "Ze stillen de pijn namelijk op een andere manier en versterken elkaar zo."

Juiste dosering

Ook hierbij is het van belang dat je je aan de juiste dosering houdt. Deze verschilt per merk en is vaak terug te vinden op het doosje of in de bijsluiter. "Verspreid de inname gelijkmatig over de dag. Als je iets drie keer per dag in moet nemen, komt dat dus neer op één keer per acht uur. Hiermee voorkom je dat een pijnstiller te vroeg uitgewerkt raakt en je weer pijn krijgt."

Maagklachten

Omdat NSAID’s in sommige gevallen maagklachten kunnen geven, is het verstandig om deze altijd in te nemen tijdens een maaltijd. Mensen boven de 60 jaar lopen daarnaast een verhoogd risico op een maagbloeding als bijwerking. Huisartsen raden daarom iedereen boven deze leeftijd aan om dan ook een maagbeschermer te gebruiken.

Lees ook:

Dít is waarom je moet uitkijken met zware pijnstillers

Versterking op recept

Wanneer ook de maximale dosering paracetamol en NSAID’s niet voldoende verlichting biedt, kun je via de huisarts sterke pijnmedicatie voorgeschreven krijgen. Voorbeelden zijn: codeïne, tramadol en oxycodon. Deze gebruik je meestal in combinatie met bovenstaande pijnstillers. Het nadeel van deze zware pijnmedicatie is echter dat ze zeer verslavend werken. "Zodra de pijn minder wordt, omdat de oorzaak verdwijnt, moet je daarom zo snel mogelijk beginnen met afbouwen. Ook dit gaat weer in de drie stappen, maar dan andersom. Je eindigt dus met paracetamol", aldus De Vaal.

Bron | NU.nl

Beeld | Getty Images

Redactie MargrietGetty Images

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden