Een nieuwe boosterronde voor corona in september: dit wil je hierover weten Beeld Getty Images
Beeld Getty Images

Een nieuwe boosterronde voor corona in september: dit wil je hierover weten

De R zit weer in de maand, dus krijgen we langzaam weer te maken met verkoudheid, griep en andere virussen, zoals corona. Tijd voor een nieuwe booster. Eerder deze maand maakte de Europese geneesmiddelenautoriteit, EMA, al bekend dat het aangepaste coronavaccin van Pfizer/BioNTech en Moderna daarvoor is goedgekeurd. Maar waarom krijgen we eigenlijk nóg een booster?

De nieuwe boosterronde gaat in september van start en dat voelt voor veel mensen als een gek moment. We hebben momenteel nauwelijks te maken met corona en op de basisregels na zijn er ook helemaal geen maatregelen van kracht. Maar die boostercampagne komt er toch. Voornaamste reden: met zo'n extra booster zijn we immunologisch extra goed voorbereid op de komende winter.

Minder goed beschermd

Als je een vaccinatie tegen het coronavirus krijgt, neemt de bescherming na verloop van tijd af. Ditzelfde gebeurt na een doorgemaakte infectie. Dit komt doordat het afweersysteem zogezegd afschaalt. Het is, met andere woorden, minder alert op het virus. Bovendien is het virus is in de afgelopen coronajaren ook meerdere keren gemuteerd. Dit betekent dat een vaccin dat voor de eerste mutatie goed werkte, niet per definitie óók goed werkt tegen de variant die we nu vooral zien: omikron.

Als je de laatste booster een halfjaar geleden hebt gekregen, ben je nu nog voor zo'n 70 tot 80 procent beschermd tegen de heftige gevolgen die kunnen leiden tot een ziekenhuisopname. Dat klinkt als goed nieuws, maar tegen het krijgen van de omikronvariant ben je nauwelijks beschermd. Om die reden is er dus weer een nieuwe booster die het percentage omhoog brengt; naar rond de 90 procent bescherming tegen ernstige ziekte en 70 procent tegen een gewone besmetting.

Te veel boosteren

Nu we al meerdere boostercampagnes achter de rug hebben, zou je kunnen denken dat je te veel wordt geboosterd en je immuunsysteem misschien zelfs lui wordt. In theorie kun je inderdaad te veel boosters krijgen, maar voornamelijk als de vaccinaties te kort achter elkaar worden gegeven. Dat is niet alleen onnodig, maar ook nog eens onpraktisch, omdat de nieuwe boosters dan dus minder effect hebben dan hun voorgangers. Maar zover is het nog lang niet, zegt hoogleraar vaccinologie Cécile van Els. “In alle studies zien we dat elke nieuwe prik nog steeds veel toegevoegde waarde heeft.”

Van Els was, net als andere immunologen, verrast door het effect van de derde prik. “We zien dat veel mensen dan opeens veel beter beschermd zijn. Vooral mensen met een wat zwakker immuunsysteem maken na prik nummer drie vaak heel goede antistoffen aan.”

Veiligheid van vaccins

Maak je je zorgen over de veiligheid van het nieuwe vaccin? Niet nodig. De samenstelling ervan is namelijk niet veranderd. Het enige wat wél is veranderd, zijn wat kleine stukjes in het erfelijk materiaal. Deze aanpassing is gemaakt zodat het vaccin ook aanslaat op omikron en de uitsteeksels hiervan. Net als de eerdere vaccins zijn ook deze nieuwe prikken getest op proefpersonen. Op de inmiddels bekende pijnlijke arm, vermoeidheid en een dagje niet zo lekker zijn na noemden zij geen nieuwe bijwerkingen.

Nieuwe ronde in september

Als je meer risico loopt om ernstig ziek te worden van een coronabesmetting kun je vanaf half september een uitnodiging voor de nieuwe vaccinatieronde verwachten. Ook zorgmedewerkers en mensen die elk jaar een griepprik halen, krijgen in deze periode een uitnodiging. Als deze groepen hun prik hebben gehaald, is het de beurt aan alle twaalfplussers die een herhaalprik willen. Voorwaarde is wel, net als bij de vorige boosters, dat er drie maanden tussen deze en je vorige prik zit.

Bron | Volkskrant, Nu.nl

Nynke KooyGetty Images

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden