null Beeld Getty Images/Tetra images RF
Beeld Getty Images/Tetra images RF

Een menstruatiestoornis na je coronavaccinatie, hoe kan dat?

Bijwerkingencentrum Lareb heeft tot nu toe meer dan duizend meldingen ontvangen van mensen die een menstruatiestoornis na een coronavaccinatie hebben. Het gaat om klachten zoals het uitblijven van de menstruatie, een hevigere menstruatie, doorbraakbloedingen en bloedingen na de overgang.

Het is de eerste keer dat Lareb rapporteert over de gemelde menstruatiestoornissen. Het bijwerkingencentrum stelt ook meteen dat het nog niet duidelijk is of het daadwerkelijk gaat om bijwerkingen van de coronavaccins.

Menstruatiestoornis

De meldingen worden verder onderzocht. Volgens Agnes Kant, de directeur van Lareb, wil dat nog niet zeggen dat het om bijwerkingen van de vaccins gaat. "Dit soort menstruatiestoornissen komen normaal ook veel voor." Als veel mensen een vaccin krijgen, zullen zich dus ook veel mensen melden met een menstruatiestoornis die ze anders mogelijk ook hadden gehad.

Ook wordt niet elke menstruatieklacht gemeld, aldus Kant. "Dus het kan ook zijn dat er wel iets van een bijwerking speelt, misschien iets hormonaals. We kunnen er nog niet veel over zeggen."

Dit kan menstruatie beïnvloeden

Maar wat als je een menstruatiestoornis krijgt na je vaccinatie, is dat erg? Volgens Bertho Nieboer, die gynaecoloog is aan het Radboudumc en tevens menstruatie-expert, is er geen reden om je zorgen te maken. Aan NU.nl legt hij uit dat ook veel andere dingen, zoals koorts, je menstruatie tijdelijk kunnen beïnvloeden.

Lees ook:

Last van gevoelige borsten of hevige menstruatie? Misschien komt het wel door je vaccinatie

De eerste keer dat je ongesteld wordt kan na je vaccinatie afwijkend zijn, en heel soms ook de tweede keer. Volgens Nieboer kunnen twee dingen daarbij een rol spelen. Zo wordt je immuunsysteem natuurlijk flink aan het werk gezet door de coronaprik, zodat je antistoffen aanmaakt tegen het coronavirus. Dat aanzwengelen van je immuunsysteem kan de hevigheid en timing van je menstruatie beïnvloeden.

Ook stress - door de vaccinatie zelf of de pandemie in z'n geheel - kan een kortdurende menstruatiestoornis na je vaccinatie opwekken.

Bijwerkingen

De rapportage van Lareb gaat over de meldingen die tot en met 1 augustus zijn binnengekomen, over ongeveer 20 miljoen gegeven vaccins. In totaal gaat het om 112.677 meldingen, waarvan 86.597 over de eerste vaccinatie en 26.080 over de tweede. Een menstruatiestoornis is met 1000 meldingen dus tot dusver een heel zeldzame bijwerking.

De meest gemelde bijwerkingen zijn hoofdpijn, algehele malaise, vermoeidheid, spierpijn, rillingen, pijn op de prikplek, koorts, misselijkheid, gewrichtspijn en zwelling op de prikplek.

Bron | ANP, NU.nl

Beeld | Getty Images

Kirsten ZijderveldGetty Images/Tetra images RF

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden