Waarom is er eigenlijk nog geen medicijn tegen verkoudheid gevonden? Beeld Getty Images
Beeld Getty Images

Een medicijn tegen verkoudheid: waarom is dat er eigenlijk niet?

We hebben een vaccin gevonden tegen de pokken, hepatitis B en andere ‘zware’ virussen. Vanaf je zestigste kun je ieder jaar een griepprik halen, maar een medicijn tegen verkoudheid? Dat bestaat (nog) niet. Frappant eigenlijk, bij zoiets relatief onschuldigs dat heel veel voorkomt. Maar dat er geen medicijn is tegen verkoudheid, heeft een bepaalde reden.

Wanneer je verkouden bent, heb je een virale infectie te pakken die de bovenste luchtwegen aantast. Daar horen je neusholte en keelholte bij, maar ook het strottenhoofd.

Verkoudheid: zo vaak krijg je het

Als kind zijnde is het volgens de Britse NHS (National Health Service) niet abnormaal om zeker acht keer per jaar verkouden te worden. Volwassenen lopen gemiddeld zo'n twee tot drie keer per jaar een verkoudheid op, stelt de Amerikaanse CDC (Centers of Disease Control and Prevention).

Bij een verkoudheid kun je last krijgen van een loopneus, hoesten en niezen. Maar ook symptomen als keelpijn, spierpijn, hoofdpijn en verhoging kunnen de revue passeren. Bij jonge kinderen houden deze verkoudheidsklachten vaak net wat langer aan dan bij volwassenen.

Waarom is er geen medicijn tegen verkoudheid?

Vrijwel iedereen is weleens verkouden en toch is er geen medicijn voor. Hoe kan dat eigenlijk? Dat heeft te maken met de vele soorten verkoudheidsvirussen die rondgaan in ons land. Het bekende coronavirus ken je natuurlijk wel, maar er bestaan ook rhinovirussen, coxsackievirussen en adenovirussen. En dat zijn er maar een paar van de eindeloze stapel virale infecties die een verkoudheid kunnen veroorzaken. En daar ligt precies het probleem: de varianten zijn ontelbaar. Al deze virussen blijven achter in je keel aan de cellen van je amandelen kleven. In rap tempo weten ze zich te vermenigvuldigen. Daarna breken ze uit de cellen en verspreiden zich als een olievlek richting de cellen in de rest van de bovenste luchtwegen.

Als je verkouden bent, kun je wel de symptomen aanpakken, maar er is geen enkel geneesmiddel om het in z'n geheel te bestrijden. Dat komt omdat er zo ontzettend veel verschillende soorten virussen zijn en ze snel muteren. En als je dan een vaccin tegen verkoudheid wilt ontwikkelen, is het daardoor niet meer bruikbaar op het moment dat het klaar is.

Website van het Jaar 2022

Margriet is genomineerd in de categorie Lifestyle en die prijs willen we dolgraag winnen. Stemmen doe je hier (vergeet niet om de stem te activeren via de mail die je binnenkrijgt).

Banner Margriet website van het jaar Beeld Margriet
Beeld Margriet

Bron | Scientific American, The Independent

Saskia WinkensGetty Images

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden