Een maagverkleining overwegen: dit wil je erover weten
Elk jaar ondergaan ongeveer 12.000 mensen een maagverkleining. Dit is de laatste oplossing als het je zelf niet lukt om op de gebruikelijke manier af te vallen. Wanneer je deze operatie wilt ondergaan, is het belangrijk om een aantal dingen op een rijtje te hebben.
Een maagverkleining is een operatie die helpt om blijvend veel gewicht te verliezen bij ernstig overgewicht (morbide obesitas), aldus Thuisarts.nl. De chirurg maakt je maag kleiner, waardoor je alleen nog kleine porties kunt eten. Hierdoor heb je minder honger en val je af.
Verschillende operaties
Er zijn verschillende operaties om de maag kleiner te maken. De meest gebruikte zijn de gastric bypass en gastric sleeve. Bij de gastric sleeve wordt de maag verkleind en de dunne darm omgeleid, zodat voedingsstoffen zoals vet en suiker minder snel worden opgenomen. Bij een gastric sleeve wordt de maag op dezelfde manier omgeleid als bij een gastric bypass, maar blijft de dunne darm hetzelfde.
Je kunt ook kiezen voor een maagband. De band wordt dan om het bovenste gedeelte van de maag, vlakbij de overgang van de slokdarm naar de maag, aangebracht. Hierdoor wordt de maag in tweëen gedeeld. De kleine bovenste maagzak kan maar een kleine hoeveelheid voedsel bevatten. De rest van de maag ligt onder de band. Tegenwoordig wordt deze operatie niet vaak meer uitgevoerd, omdat er veel risico’s aan verbonden zijn. Er bestaat na een aantal jaar nog steeds kans op complicaties. Mocht je een maagband overwegen, is het belangrijk om je goed te laten informeren over de voordelen, maar zeker ook over de nadelen.
Strenge eisen aan maagverkleining
Niet iedereen die moeite heeft met afvallen, kan een maagverkleining ondergaan. Hier zijn strenge eisen voor. We zetten ze hieronder voor je op een rij.
- 1. BMI: Een maagverkleining wordt alleen uitgevoerd bij een BMI vanaf 40. In een enkel geval is een BMI van 35 voldoende, mits de patiënt andere klachten heeft die gerelateerd zijn aan het overgewicht.
- 2. Leeftijd: Je mag niet jonger dan 18 jaar zijn en niet ouder dan 65 jaar. Ben je ouder dan 65 jaar? Overleg dan met je arts. Soms maken artsen een uitzondering.
- 3. Totale gezondheid: Je hart, longen en de rest van je lichaam moeten goed genoeg werken voor de narcose en de operatie.
- 4. Je eigen wil: Je moet kunnen aantonen dat je zelf voldoende pogingen hebt ondernomen om het gewicht kwijt te raken.
- 5. Andere gezondheidsproblemen: Heb je een eetstoornis, een ernstige psychische ziekte, een alcoholverslaving, een drugsverslaving, een hormoonafwijking die het overgewicht veroorzaakt en te behandelen is, een zwangerschap of een ziekte waar je op korte termijn aan kunt overlijden?Dan kom je niet in aanmerking voor een maagverkleining.
Wie uiteindelijk toch een verwijzing krijgt, moet vervolgens eerst lichamelijk én geestelijk gekeurd worden door een psycholoog, internist, diëtist en chirurg. Het is belangrijk dat je er zowel fysiek als geestelijk sterk genoeg voor bent, want je hele inwendige systeem wordt omgelegd.
Risico’s van een maagverkleining
Een maagverkleining ondergaan is niet zonder risico’s. Tijdens of vlak na de operatie kunnen problemen ontstaan, zoals:
- Lekkage: Op de plek van hechtingen en nietjes kan een gaatje ontstaan. Als dit gaatje gaat lekken, kan de inhoud van de maag of darmen in de buik komen. Dit kan bijvoorbeeld een ontsteking van het buikvlies veroorzaken.
- Nabloedingen: Op de plek van de operatie kan iets gaan bloeden. Meestal is dat binnenin de buik. Hiervoor moet soms opnieuw geopereerd worden.
- Ontstekingen: Dit kan bijvoorbeeld een ontsteking van de operatiewond zijn, maar ook een long- of blaasontsteking.
- Trombose: Bij een operatie kan een bloedpropje in de bloedvaten van het been komen. Het bloedvat zit dan dicht (trombosebeen). Je been is dan dik, rood en pijnlijk.
Ook weken, maanden en zelfs jaren na de operatie kun je nog klachten hebben van een maagverkleining.
- Dumping (alleen bij gastric bypass): Dit ontstaat als je te snel en te veel eet of drinkt waar veel vet en suiker inzit. Je wordt misselijk, duizelig en begint te zweten.
- Galstenen: Na een maagverkleining val je meestal snel af. Daardoor heb je een grotere kans op galstenen.
- Brandend maagzuur.
- Wondje in de maag (een maagzweer): Na de operatie heb je een grotere kans op een maagzweer. Daarom gebruik je na de operatie minimaal een paar maanden maagmedicijnen.
- Afsluiting van de darmen: Dit kan ontstaan door verklevingen (littekenweefsel) in de buik, als de darm klem komt te zitten in een zwak plekje in de buikwand of als de darmen ‘in de knoop raken’.
- Het eten zakt niet goed: Dit komt doordat de maag nauwer wordt door littekens.
- Te weinig vitaminen en mineralen in je lichaam: Dit kan komen doordat je minder eet of doordat je darm de vitamines en mineralen minder goed opneemt.
- Te veel huid: De huid krimpt niet altijd mee als je veel afvalt. Daardoor gaat de huid hangen. Als er te veel huid is, kan een plastisch chirurg dit weghalen tijdens een operatie.
- Ongevoelig worden voor bepaald voedsel: Je krijgt bijvoorbeeld buikpijn en diarree als je veel melk drinkt. Deze overgevoeligheid voor melk komt vaker voor na een gastric bypass.