Een longontsteking na griep: zo herken (en voorkom) je het
Sinds 21 december is er in Nederland officieel sprake van een griepepidemie. Steeds meer mensen liggen ziek in bed met griepklachten en dus roepen artsen op om alert te zijn. Ze zien, vaker dan andere jaren, dat mensen meteen na een virusinfectie een longontsteking krijgen.
Een longontsteking kan erg vervelend en pijnlijk zijn. Je hebt vaak moeite met ademen en kunt plotseling erg benauwd worden. Maar hoe herken je een longontsteking en misschien belangrijker: hoe voorkom je dat je na een besmetting met de griep ook een longontsteking krijgt?
Longontsteking
Een longontsteking wordt in de meeste gevallen veroorzaakt door een bacterie, maar ook een virus, schimmel of parasiet kan de boosdoener zijn. Deze bacterie komt je lichaam binnen als je inademt en komt daardoor in de longen terecht. Aan het eind van de luchtpijp zitten de longbuisjes, met daaronder de longblaasjes. Via de longblaasjes wordt ingeademde lucht naar je bloed verplaatst. Maar bij een longontsteking zijn de kleinere longbuisjes en longblaasjes ontstoken. Zodra er een bacterie, schimmel of virus je lichaam binnendringt, gaat je immuunsysteem aan de slag om dit zo snel mogelijk weer te verwijderen. Hierdoor ontstaat een ontstekingsreactie, waarbij stofjes vrijkomen die je ziek maken. Dan ontstaan de klachten van een longontsteking.
Griep als boosdoener voor een longontsteking
Artsen zien dit griepseizoen meer mensen die na de griep ook een longontsteking krijgen. Zo zegt Peter van der Voort, ic-baas van Universitair Medisch Centrum Groningen (UMCG) tegen RTL Nieuws: “Wij zien indrukwekkend veel bacteriële longontstekingen als complicatie bovenop de griep. Dat zie je altijd wel als er een griepepidemie is, maar het valt op dat het dit jaar wel uitzonderlijk veel is.” In principe kan een longontsteking iedereen overkomen, maar de ic-baas ziet dat er bepaalde risicogroepen zijn, zoals mensen met een slechte gezondheid, ouderen en mensen met een slecht afweersysteem. Maar dit jaar ziet hij opvallend genoeg ook relatief gezonde, jonge mensen die een dodelijke longontsteking krijgen.
Een longontsteking na de griep komt dus wel vaker voor. Maar hoe kan het dat deze ontstaat net nadat je griep gehad hebt? Paul Bresser, longarts in het OLVG ziekenhuis, legde het eerder als volgt uit aan Margriet: “Je bent herstellende, denkt dat het weer de goede kant opgaat en ineens krijg je een longontsteking. Dat komt omdat griep al een luchtweginfectie is. Hierdoor zijn je longen dus al gevoelig en kwetsbaar geworden. Als daar vervolgens een bacterie bijkomt, heb je al snel een bacteriële longontsteking te pakken.” Griep verzwakt dus als het ware je afweersysteem, waardoor bepaalde bacteriën makkelijker kunnen toeslaan.
Longontsteking herkennen
Als je een longontsteking hebt, zijn er verschillende symptomen waaraan je deze kunt herkennen. Zo kun je plotseling heel ziek worden en je rillerig voelen. Ook deze klachten kunnen wijzen op een longontsteking:
- Hoesten
- Benauwdheid
- Koorts (38 graden of hoger)
- Sneller of moeilijker ademen en je hart klopt sneller
- Een slap en lusteloos gevoel
- Pijn in de borst die toeneemt als je hoest, ademt of beweegt
Longontsteking voorkomen en behandelen
Het is lastig om een longontsteking te voorkomen, omdat het gaat om een bacterie die je lichaam binnendringt. Toch zijn er dingen die je kunt doen om de kans op een longontsteking te verkleinen. Zorg ervoor dat je warme en droge kleding draagt en stop met roken. Houd je weerstand op peil, bijvoorbeeld door voldoende te slapen. Kom je in aanmerking voor de griepprik? Haal deze dan. Deze kan ernstige ziekte voorkomen. Als je al ziek bent door de griep is het belangrijk om alert te blijven. Gaat het na een paar dagen niet over, houdt de koorts aan of gaat het eerst beter, maar verslechtert je gezondheid toch ineens weer: ga dan naar de huisarts. Deze kan antibiotica voorschrijven, wat de ontstekingsreactie kan remmen.
De behandeling van een longontsteking bestaat meestal uit een antibiotica-kuur. Meestal gaat de ontsteking al over, terwijl je nog bezig bent met de kuur. Dit betekent niet dat je kunt stoppen met de medicijnen: je moet de kuur helemaal afmaken. De koorts verdwijnt meestal na twee tot drie dagen. Wat wel kan aanhouden zijn de hoest, hier kun je nog een paar weken last van hebben, en vermoeidheid. Dit laatste kan zelfs een paar maanden aanhouden.
Bron | RTL Nieuws, RIVM, Thuisarts, Longfonds