null Beeld Getty Images
Beeld Getty Images

Een lekker stuk hardlopen of fietsen, waarmee verbrand je meer?

Waar sommigen het heerlijk vinden om een stuk te fietsen, halen anderen juist veel meer energie uit wandelen of hardlopen. Beide activiteiten zijn ontzettend sportief. Maar wat is nu eigenlijk beter voor je: een rondje hardlopen of een stuk fietsen?

Natuurlijk moet je vooral doen wat jou het meest ligt. Het belangrijkste is dat je voldoende beweging krijgt én plezier hebt tijdens je work-out. Maar vind je beide leuk, dan is het misschien fijn om te weten met welke je het meeste resultaat zult zien.

Weinig beweging

Je zou misschien denken dat we in het afgelopen jaar veel meer tijd hadden om te sporten, omdat we veel meer thuis waren. Maar de sportscholen waren dicht en groepstrainingen zijn nog steeds niet toegestaan; niet zo gek dus dat we in 2020 veel tijd zittend doorbrachten. Gelukkig is 2021 begonnen en misschien staat dit jaar voor jou juist wel in het teken van bewegen. Je zou bijvoorbeeld veel kunnen gaan wandelen, af en toe een rondje hardlopen of juist met de benen in beweging zijn op de fiets. Maar met welke van deze activiteiten verbrand je de meeste calorieën en waar is het nog meer goed voor?

In beweging met de fiets

Of je nu op de fiets naar het werk gaat, voor je plezier een rondje doet of juist een paar kilometers aflegt om actief in beweging te zijn, een ding staat vast: je verbrandt hoe dan ook calorieën. Per uur gaat dat om zo'n 350 tot wel 1100 calorieën!

Dat is een ruime marge natuurlijk, maar dat is niet verrassend: we zijn allemaal anders. Hoeveel calorieën je daadwerkelijk verbrandt tijdens een fietstochtje hangt echt af van je eigen lichaam én van het tempo waarin je fietst. Je kunt samen met een vriend of vriendin exact hetzelfde stuk rijden en nog verbruik je misschien niet evenveel calorieën. Dat komt omdat iedere persoon een ander gewicht, leeftijd, stofwisseling en spiermassa heeft. Naast deze factoren telt ook mee hoe hard je fietst en hoe het weer buiten is. Wanneer je harder fietst vliegen de calorieën er sneller af dan met een laag tempo. En wanneer je tegenwind hebt, verbrand je ook meer energie.

Lees ook:

Thuis sporten: hoe kun je dit het beste doen?

Een stuk hardlopen

Bij hardlopen ligt de drempel misschien iets hoger dan bij fietsen, omdat je er speciaal voor om moet kleden en het toch net iets meer energie kost. Plus: je doet het waarschijnlijk niet zo snel naar je werk of naar de supermarkt. Maar als je eenmaal bezig bent, verbrand je er wel flink wat calorieën mee. Hoeveel precies, verschilt per persoon. Ook hier geldt hetzelfde als bij fietsen: er zijn verschillende factoren, zoals je lichaamsgewicht, de grond waarop je loopt, snelheid en weersomstandigheden, die invloed hebben. Maar ruim genomen verbrand je met een uur hardlopen ongeveer 600 tot 1200 calorieën.

Hardlopen of fietsen?

Wat is nu dan uiteindelijk beter? Daar is geen concreet antwoord op. Want is je fietstempo sneller dan je hardlooptempo, dan kan fietsen beter zijn. En leg je juist sneller lange afstanden af met hardlopen, dan verbrand je daarmee meer calorieën. Wat ons betreft kun je dus het beste gaan voor wat je het leukst vindt of waar jij je het beste bij voelt. Of wissel af en toe eens af?

Meer gezondheidsvoordelen van fietsen en hardlopen

Naast dat je calorieën verbrandt, is zowel fietsen als hardlopen voor nog heel wat andere dingen nuttig. Het is goed voor je hart en bloedvaten, helpt bij gewichtsverlies, is goed bij diabetes type 2, stimuleert de aanmaak van vitamine D en is goed voor de hersenactiviteit. Genoeg redenen dus, om een van de twee activiteiten (of beide) op te pakken!

Artikelen van Margriet.nl ontvangen in je mailbox?

Schrijf je in op margriet.nl/nieuwsbrief.

Bron | Weightwatchers, SamenGezond

Beeld | Getty Images

null Beeld

Margriet Extra: Fit & Slank ligt nu in de winkel! Met in deze special: een compleet fitplan voor een frisse start, 38 slanke recepten, persoonlijke verhalen, work-outs voor binnenblijvers en nog véél meer. Haal het nummer snel in huis of bestel ‘m online zonder verzendkosten.

Manon MaasGetty Images

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden