null Beeld Getty Images/iStockphoto
Beeld Getty Images/iStockphoto

Een kalknagel, hoe kom je ervan af?

Nu het weer steeds lekkerder wordt en de slippers, sandalen en ander bloot schoeisel weer uit de kast komen, kan het geen kwaad om eens kritisch naar je teennagels te kijken. En zo’n kalknagel, daar wordt toch niemand vrolijk van?

Tijd om je schimmelnagels onder handen te nemen, maar dan met natuurlijke producten.

Wat is een kalknagel?

Je kent ‘m ook wel onder de noemer schimmelnagel en herkennen doe je ‘m aan het wit-gele, gescheurde, scheefgegroeide, onsmakelijke uiterlijk van je teennagel die eruit ziet alsof je al jaren op handen en voeten in een donkere grot hebt geleefd. Een kalknagel ontstaat doordat ‘ie is aangetast door een schimmel. Antibiotica, een slechte vertering, te veel suikers of een gebrekkige hygiëne: het zijn allemaal oorzaken van zo’n niet zo mooie nagel. Maar ook synthetische sokken, een abnormale pH-waarde van de huid of slechte bloedsomloop kunnen funest zijn voor je nagel.

Wat kun je eraan doen?

Er zijn tal van synthetische anti-schimmelcrèmes en antibiotica te koop, maar die helpen vaker niet dan wel. Gelukkig zijn er tien natuurlijke middeltjes die je helpen om een kalknagel te behandelen:

Eucalyptusolie

Het kost wat wilskracht en uithoudingsvermogen, maar na zo’n vier maanden dagelijks deppen met eucalyptus-olie verdwijnt zo’n schimmelnagel als sneeuw voor de zon. Eucalyptusolie is waarschijnlijk het meest effectief.

Oregano-olie

Oregano is van nature antibacterieel en werkt tegen schimmels. Doe driemaal daags drie druppels op je nagel.

Lavendelolie

Ook lavendelolie helpt bij (milde) kalknagels. Doe elke avond voor het slapengaan een paar druppels op je nagel en laat het intrekken terwijl je slaapt. Dek je voeten eventueel af met een paar katoenen sokken. Deze behandeling moet je minstens een paar weken volhouden.

Lees ook: 5x zó maak je je voeten helemaal lenteproof

Kokosolie

Kokosolie bevat caprylzuur en kalknagels houden absoluut niet van caprylzuur. Dit zuur dringt door tot in de celwand van elke schimmel. Breng een dun laagje kokosolie aan op de schimmelnagel en laat dit minstens 15 minuten weken.

Baking soda en boorzuur

De combinatie van de alkalische baking soda en het feit dat boorzuur een mineraal is dat krachtig tegen schimmels werkt, maakt dit een gouden combinatie. Boorzuur wordt overigens ook bij zweetvoeten en voetschimmel gebruikt door boorzuurvlokken in de sokken en schoenen te strooien. Meng twee gelijke delen van baking soda en boorzuur en doe er net genoeg water bij om er een dikke pasta van te maken. Maak de voeten nat en wrijf het mengsel op de nagels. Doe dit twee keer per dag, minstens twee weken achter elkaar en je ziet de schimmel niet meer terug.

Maismeel

Mais bevat van zichzelf een bepaalde schimmel die weer dodelijk is voor andere schimmels (bijvoorbeeld ook voor de candida-schimmel, de meest voorkomende). Neem een teiltje, gooi er een kop maismeel in, doe er twee liter water bij, laat het een uurtje weken en stop daarna je voeten een half uurtje in het mengsel. Dit kan al helpen als je het een keer per week doet.

Knoflook

Smeer elke dag twee teentjes (geperste) knoflook op de betreffende teen.

Vitamine C

Dit versterkt je immuunsysteem, wat ook weer werkt bij schimmelinfecties. Neem minimaal 1000 mg per dag.

Olijfolie-extract

Olijfolie-extract smeer je niet op je voeten maar neem je in, via supplementen. Doe je dit dagelijks, dan werkt het anti-viraal en anti-bacterieel.

Appelazijn

Dit middeltje kun je innemen, maar ook gebruiken om je voeten in te weken. Meng een deel appelazijn met een deel Epsom-zout en zes delen heet water. Laat het water afkoelen en week je voeten erin. Doe dit twee keer per dag voor minstens een halfuur.

Artikelen van Margriet.nl ontvangen in je mailbox?

Schrijf je in via margriet.nl/nieuwsbrief.

Bron | Goedgezond

Beeld | iStock

Carmen FelixGetty Images/iStockphoto

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden