Een droge mond of pijnlijk tandvlees? Dít effect heeft de overgang op je gebit
Nachtelijk zweten, opvliegers en stemmingswisselingen: met dit soort overgangsklachten ben je waarschijnlijk wel bekend. Maar wist je ook al dat de overgang een effect kan hebben op je gebit? Van een slechte adem tot gevoelig tandvlees: we leggen je uit wat je kunt merken.
En kun je hier zelf ook iets tegen doen?
Het effect van de overgang op je gebit
Tijdens de overgang krijg je te maken met allerlei hormonale veranderingen. En die hormonen hebben ook weer invloed op je mondgezondheid. In de overgang neemt het vrouwelijk hormoon oestrogeen af, wat een belangrijke rol speelt bij het goed functioneren en vochtig houden van je slijmvliezen. Een duidelijk effect van de overgang is dan ook een droge mond en dat kan weer gevolgen hebben voor de gezondheid van je gebit.
Je speeksel heeft een belangrijke beschermende functie voor je tanden, omdat het de groei van bacteriën en schimmels remt. Als je door de overgang vaak last hebt van een droge mond, dan heb je dus minder speeksel om je tanden te beschermen. Naast een droge mond kun je door de afname van oestrogeen ook last hebben van een bittere smaak in je mond, een slechte adem of een branderig gevoel.
Problemen met je tandvlees
Het oestrogeen- en progesterongehalte in je lichaam heeft ook invloed op de bloedtoevoer naar je tandvlees. Door de hormonale veranderingen tijdens de overgang kun je hierdoor last krijgen van rood, gezwollen en geïrriteerd tandvlees. Daarnaast ben je ook vatbaarder voor een tandvleesontsteking. Dat kun je herkennen aan gevoelig, bloedend en terugtrekkend tandvlees. Problemen met je tandvlees kunnen er ook weer toe leiden dat je vatbaarder bent voor andere mondproblemen, zoals gevoelige tanden en tand- en kiespijn.
Lees ook: Déze symptomen kunnen wijzen op de tandvleesaandoening parodontitis
Losse tanden
Door de afname van oestrogeen- en progesteron in de overgang worden ook je botten minder goed beschermd, waardoor je botten kwetsbaarder zijn voor ontkalking. In sommige gevallen kan de afname van de botdichtheid in je kaak ook leiden tot loszittende tanden of zelfs voor tanden die uitvallen. Een symptoom van botverlies in je kaak is terugtrekkend tandvlees. Wees hier dus alert op.
Je gebit gezond houden
Heb je door de overgang meer last van tandproblemen of wil je dit zoveel mogelijk voorkomen? Dan is het belangrijk om extra aandacht te besteden aan de gezondheid van je gebit. Hiervoor kun je de hulp van de tandarts en/of mondhygiënist inschakelen, maar met de onderstaande tips kun je nu alvast zelf aan de slag:
- Drink voldoende om een droge mond zoveel mogelijk tegen te gaan
- Vermijd producten met menthol, alcohol en sodium lauryl sulfaat
- Poets je tanden minimaal twee keer per dag (’s ochtends en ’s avonds) en doe dit minimaal twee minuten lang
- Vergeet niet te flossen, stoken of ragen
- Poets(voorzichtig) dagelijks je tandvlees
- Eet gezond
- Stop met roken
- Vermijd stress
Heb je ondanks deze tips toch last van klachten? Neem dan altijd contact op met de tandarts voor advies.
Bron | Mond Clinic, NVM Mondhygiënisten
Beeld | Getty Images