Margriet logo
Kurkuma gezondheids voor- en nadelen Beeld Getty Images
Beeld Getty Images

PREMIUM

Een diëtist vertelt: dit zijn de voor- en nadelen van kurkuma voor je gezondheid

Kurkuma wordt al eeuwen gebruikt als smaakmaker in de keuken en als booster voor de gezondheid, omdat het verschillende gezondheidsvoordelen met zich mee zou brengen. Maar klopt dit ook? Diëtist Desiré van der Kruk legt het uit.

Van der Kruk: “De specerij kurkuma wordt gewonnen uit de wortel van de Curcuma Longa en wordt vaak vermalen tot een felgeel kruidig poeder. Deze specerij komt oorspronkelijk uit India en werd jarenlang gebruikt als medicijn om gezondheidsproblemen te behandelen.”

Veel onderzoek gedaan naar kurkuma

Kurkuma wordt nu ook vaak aangeprezen als wondermiddel bij allerlei kwalen, maar klopt dat ook? Van der Kruk: “Het is een feit dat kurkuma rijk is aan stoffen die een antioxiderende werking hebben. Die stoffen helpen de natuurlijke afweer in stand te houden en je lichaam te beschermen. Verder heeft kurkuma ook een ontstekingsremmende werking, waardoor het poeder kleine ontstekingen kan helpen bestrijden, zwelling kan verminderen en pijn helpt verminderen.”

Kurkuma kan daarom wel bepaalde klachten verminderen, maar er is nog niet voldoende bewijs voor de volgende gezondheidsclaims: “Zo zou kurkuma goed zijn voor allerlei aandoeningen zoals een depressie, hart- en vaatziekten, prikkelbaredarmsyndroom en artrose,” legt Van der Kruk uit. “Er is veel onderzoek gedaan, maar dit waren allemaal kleine onderzoeken of onderzoeken met weinig deelnemers. Verder zijn al deze onderzoeken uitgevoerd met kurkumasupplementen en dat is ook niet volledig betrouwbaar, want krijg je deze gezondheidsvoordelen ook als je kurkuma in je gerecht verwerkt? Er is daarom meer onderzoek nodig om deze gezondheidsclaims te kunnen maken.”

Van der Kruk zet een aantal van deze onderzoeken op een rij.

  • Depressie: “Er is een onderzoek geweest met 56 mensen die een depressie hadden. Tijdens dit onderzoek nam de helft van de deelnemers twee keer per dag kurkumasupplementen en de andere helft nam placebo’s gedurende acht weken. Het resultaat: de depressieklachten namen af bij de kurkumagroep. Dit was een kortdurend onderzoek met weinig proefpersonen.”
  • Cholesterol verlagend: “Er zijn zeven eerdere onderzoeken uitgevoerd met betrekking tot het effect van kurkuma op je cholesterol. De duur van de onderzoeken varieerden van vier weken tot zes maanden. Uit het onderzoek bleek dat kurkuma het LDL-cholesterol aanzienlijk verlaagt in vergelijking met een placebo. Het LDL-cholesterol is het slechte cholesterol dat je aderen laat dichtslibben. Volgens de onderzoekers is het voorbarig om het gebruik van kurkuma in klinische setting aan te bevelen vanwege onzekerheden met betrekking tot doseringsvorm, dosis en frequentie.”
  • Artrose: “Uit een door de industrie gesponsorde systematische review uit 2016 bleek dat 1000 mg curcumine per dag, een belangrijk bestanddeel van kurkuma, de pijn en ontsteking bij artrose verminderde, net zo goed als niet-steroïde ontstekingsremmende geneesmiddelen. Ook bij dit onderzoek was de conclusie dat er meer en grotere onderzoeken nodig zijn om dit soort gezondheidsclaims te kunnen maken.”

Kurkuma en medicatie

Er is dus geen hard wetenschappelijk bewijs voor zware gezondheidsclaims, maar dat neemt volgens Van der Kruk niet weg dat je geen kurkuma kunt eten. “Kurkuma in supplementvorm zijn voor gezonde mensen over het algemeen veilig, al kunnen hoge doseringen maagklachten veroorzaken. Verder heeft kurkuma geen nadelige effecten op je lichaam. Je kunt het dan ook gewoon op dagelijkse basis door je maaltijd gebruiken.”

Wel moet je oppassen als je kurkuma neemt in combinatie met medicijnen. “Zo zou je de specerij bij een borstkankerbehandeling bijvoorbeeld niet moeten nemen. Kurkuma kan in dat geval de werkzame stof in tamoxifen, een veelgebruikt geneesmiddel bij hormoontherapie bij borstkanker, verminderen. Verder kun je ook aan medicijnen denken voor chemotherapie, antidepressiva en ontstekingsremmers. Raadpleeg daarom altijd je huisarts als je kurkuma wilt combineren met je medicijnen,” aldus Van der Kruk.

Sanne van de WeteringGetty Images

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden