Margriet logo
Een bultje op je oogwit: zo kom je eraan (en er weer vanaf) Beeld Getty Images/Cavan Images RF
Beeld Getty Images/Cavan Images RF

Een bultje op je oogwit: hierdoor ontstaat het (en zo kom je er weer vanaf)

Je ogen zijn een belangrijk orgaan, dus als hier iets mis mee is, is dat best wel even schrikken. Ook als je bijvoorbeeld ineens een lichtgeel bultje op het oogwit ziet. Over het algemeen geeft het geen klachten en kan het geen kwaad. Maar hoe kom je er weer vanaf?

Een lichtgeel bultje op je oogwit wordt ook wel een pinguecula genoemd. Dit Latijnse woord staat voor ‘vetbolletje’. Hoewel de naam doet vermoeden dat het bolletje bestaat uit vet, is niets minder waar. Een pinguecula is een bolletje van eiwitten, dat meestal op het oogwit aan de kant van de neus zit.

Oorzaak van een bultje op het oogwit

Een bultje op het oogwit komt vaak voor, vooral als je ouder wordt. Veroudering is dan ook de belangrijkste oorzaak van pinguecula. Het ontstaan van een bultje op het oogwit kan versneld worden door blootstelling aan (ultraviolette) straling, zoals straling van de zon. Door die veroudering verandert het bindvlies; het vliesje dat je oog tegen vuil van buitenaf beschermt.

Klachten

Over het algemeen geeft een lichtgeel bultje op het oogwit geen klachten. Het is dus vooral een bultje dat je ziet zitten en je oog kan rood of geïrriteerd zijn. Als je contactlenzen draagt, kan het bultje wel zorgen voor irritatie. Meestal ontstaat dit omdat de rand van je lens tegen het bultje aankomt.

Een bultje op het oogwit behandelen

In principe is het niet nodig om een bultje op het oogwit te behandelen, maar als je er veel last van hebt, kan dit wel. Het best kun je contact opnemen met je huisarts om te kijken wat er mogelijk is. Een huisarts kan oogdruppels of een ooggel voorschrijven die je oog vochtig houdt. Het kan ook gebeuren dat het bultje ontstoken raakt. In dat geval zal de huisarts ook medicatie voorschrijven. Dit gaat om antibiotica of oogdruppel die de ontsteking zullen remmen (corticosteroïden).

Een vliesje op het oogwit

Een aandoening die lijkt op pinguecula is pterygium, ook wel een vleugelvlies genoemd. Dit vleugelvlies zit net als het bultje vaak aan de neuskant op je oogwit. Weefsel met bloedvaten groeit vanuit het bindvliesweefsel in een driehoekige vorm in- én over het hoornvlies. Die driehoekige vorm verspreid zich naar het centrum van het hoornvlies en de pupil. Ook deze aandoening is niet kwaadaardig en geeft over het algemeen geen klachten. De behandeling lijkt op die van een bultje op het oogwit. Een huisarts kan oogdruppels of kunsttranen voorschrijven. Ook ontstekingsremmende druppels kunnen soms helpen. Als de irritatie toeneemt, het vleugelvlies voor het oog groeit of dreigt dicht te groeien, als je brilsterkte flink verandert of als het weefsel over je hoornvlies groeit, kan het pterygium operatief verwijderd worden. Merk je dat je last van één van deze dingen hebt, dan kun je het best contact opnemen met je huisarts.

Bron | Thuisarts, Amphia

Nynke KooyGetty Images/Cavan Images RF

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden