Een bult in je knieholte? Misschien heb je een kniekuil-cyste
Voel je een bult in je knieholte? Dat zou wel eens een kniekuil-cyste kunnen zijn. Van de oorzaken tot een mogelijke behandeling: we leggen je uit wat je hierover moet weten.
Van hard tot zacht en van groot tot klein: zó herken je een cyste.
Een bult in je knieholte: wat is een kniekuil-cyste?
In je knie zit een gewricht dat slijm aanmaakt, zodat je soepel kunt bewegen. Wanneer dit gewricht veel slijm aanmaakt, kan er te veel slijm in je knie terecht komen. Hierdoor kan je knie dik worden, maar in sommige gevallen kan dat slijm ook richting je knieholte gaan. Vervolgens kan er een bult ontstaan aan de achterkant van je knie, oftewel: een kniekuil-cyste. Dit wordt daarnaast ook wel Bakerse cyste genoemd.
Waarom maakt je gewricht te veel slijm aan?
Er zijn meerdere redenen waardoor het gewricht in je knie te veel slijm aanmaakt, namelijk:
- Door artrose in de knie
- Bij een gescheurde knieband
- Bij een gekneusde knie
- Door een ontsteking in de knie (bijvoorbeeld reuma)
- Bij beschadigd kraakbeen
Symptomen van een kniekuil-cyste
Een kniekuil-cyste kun je vaak herkennen aan een kleine bult in je knieholte, maar deze kan ook groter worden. Bijvoorbeeld wanneer je hebt gelopen. In rust wordt de bult dan vaak weer kleiner. De kniekuil-cyste kan hard en glad zijn, maar ook zachter aanvoelen. Daarnaast kun je voelen dat er vocht in zit. Meestal doet de bult geen pijn.
Wat kun je hiertegen doen?
Vaak hoeft er aan een kniekuil-cyste niks te worden gedaan. Zeker als de bult geen pijn doet, kun je normaal blijven bewegen. De cyste zal vanzelf weer weggaan. Heb je wel pijn? Probeer dan om meer rust te nemen, zodat de bult vanzelf weer kleiner kan worden. Ook kunnen pijnstillers, zoals paracetamol, helpen. In een zeldzaam geval kan de huisarts met een prik het slijm uit de bult weghalen. Dit kan bijvoorbeeld als de bult heel groot is en je hier veel last van hebt.
De huisarts kan ook medicatie tegen een ontsteking in de knieholte spuiten, maar er is geen goed onderzoek gedaan naar of dit echt werkt. Meestal komt het slijm snel terug en wordt de bult weer net zo groot als voor de medicatie. Je kunt ook in het ziekenhuis geopereerd worden, maar ook daarbij is naar de effectiviteit nog geen goed onderzoek naar gedaan.
Dik been
In sommige gevallen gaat een kniekuil-cyste vanzelf kapot. In dit geval gaat het vocht naar beneden richting je kuit. Hierdoor kan deze dik worden en daarnaast soms ook warm en rood. Meestal gaat dit vanzelf weer over. Aangezien een dik been ook kan wijzen op een ontsteking of trombose is het verstandig om wel contact op te nemen met de huisarts bij een zwelling.
Blijvende bult door artrose of reuma
De bult in je knieholte kan dus vanzelf weggaan, maar als dit door artrose of reuma komt blijft de bult meestal wel aanwezig. Wanneer het beter gaat met je knie, komt er wel minder slijm vrij. Hierdoor zal de bult ook iets minder groot worden.
Bron | Thuisarts