null Beeld

Een bloeding na de seks? Dít zijn een aantal veelvoorkomende oorzaken

Het kan de nodige stress opleveren: een bloeding na seks seks terwijl je niet ongesteld bent. Is er dan meteen iets ernstigs aan de hand? Dat hoeft helemaal niet, leggen internationale gynaecologen uit. Maar het kan wel.

Dit zijn een aantal veelvoorkomende oorzaken van zo'n bloeding; van niks aan de hand tot meteen naar de dokter. Twijfel je over de oorzaak van een bloeding na het vrijen? Raadpleeg dan altijd je huisarts of gynaecoloog.

Doorbraakbloeding

"Sommige vrouwen ervaren een doorbraakbloeding terwijl ze de pil slikken. En dat kan toevallig gebeuren wanneer ze seks hebben", legt gynaecoloog Ian Currie uit. "De geslachtsgemeenschap zelf veroorzaakt dan niet de bloeding, maar de beweging zet het in gang."

Onschuldige infectie of toch een soa?

Bloeden na de seks is een opvallend symptoom van een soa bij vrouwen. Dit kan onder andere chlamydia of gonorroe zijn. Volgens Currie kan de ontsteking van je baarmoederhals ervoor zorgen dat de bloedvaten daar opzwellen, waardoor ze kunnen barsten en je dus bloed verliest. Ook infecties zoals bekkenontsteking kunnen een bloeding na de seks veroorzaken. Zo'n infectie kan het gevolg zijn van een soa. Maar het kan ook ontstaan door onschuldige bacteriën die in de voortplantingsorganen zitten. Dit komt vaker voor wanneer je eerder een bekkenontsteking hebt gehad of als de baarmoederhals is beschadigd na een bevalling of miskraam.

Effect voor het leven

Zo'n infectie kan ook de kop opsteken na een medische ingreep waarbij de baarmoederhals geopend moest worden. Denk hierbij bijvoorbeeld aan een abortus. Een dergelijke infectie kan gelukkig worden behandeld met antibiotica. Maar wanneer je er onbehandeld mee door blijft lopen, kan dit een negatieve invloed hebben op je vruchtbaarheid. "Bloed je gedurende een aantal weken, ben je zwanger of maak je je zorgen? Ga dan naar de huisarts of een seksuele gezondheidskliniek", drukt Currie iedereen op het hart. Liever loos alarm dan doorlopen met iets ernstigs.

(Te) droog daar beneden

Vaginale droogheid is een veelvoorkomende oorzaak van bloedingen tijdens of na de seks. Doordat de vagina droog is maar er wel wrijving optreedt, raakt deze gevoelige plek geïrriteerd. Het kan een symptoom zijn van de menopauze, die vaak vroeger begint dan veel (jonge) vrouwen denken. Een andere oorzaak kan zijn dat je niet voldoende opgewonden bent. Currie zegt hierover: "Als seks ongemakkelijk voelt, kan glijmiddel echt helpen." Een uitgebreid(er) voorspel trouwens ook.

De kleur zegt veel

De kleur en heftigheid van de bloeding zijn belangrijk om te kunnen bepalen wat de oorzaak is, legt gynaecoloog Anne Henderson uit. "Helder rood bloed dat onmiddellijk na de geslachtsgemeenschap zichtbaar wordt, heeft vaak te maken met een probleem in de baarmoederhals. Dit type bloeding stopt meestal vanzelf en duurt zelden langer dan een paar uur. Als het bloeden 12-24 uur aanhoudt of een bruinachtige kleur heeft, is de kans groter dat het gepaard gaat met bloedingen van de baarmoederwand." In beide gevallen is het zaak een afspraak te maken met de huisarts.

Lees ook: Waarom glijmiddel gebruiken tijdens de seks niet altijd een goed idee is

Goedaardig maar vervelend

Wel stelt Henderson ons meteen gerust: "Wanneer bloedingen ontstaan uit de baarmoederhals, zijn de meest voorkomende oorzaken goedaardig." Het gaat dan vaak om poliepen, dat zijn een soort woekeringen op de hals van de baarmoeder. Volgens Henderson kunnen ze worden behandeld met een kleine ingreep en zijn ze negen van de tien keer goedaardig.

Kwestie van leeftijd

Ectopische bloedingen, ook wel cervicale erosie genoemd, komen volgens Ian Currie vaker voor bij jonge vrouwen. "Dit komt omdat het gebied van fijne bloedvaten bij de ingang van de baarmoederhals sneller geïrriteerd raakt. Naarmate je ouder wordt, verplaatst dit celgebied zich binnen de baarmoederhals", legt Currie uit.

Weefsel in de weg

Endometriose is een chronische ziekte waarbij weefsel dat lijkt op baarmoederslijmvlies buiten de baarmoeder voorkomt. Het zit dan op het buikvlies of andere organen in de onderbuik, waar het gaat groeien. Dit zorgt vervolgens voor chronische ontstekingen en kan dus ook leiden tot een bloeding na de seks. De meest voorkomende symptomen van endometriose zijn volgens Henderson: bekkenpijn – vooral gerelateerd aan menstruatie en geslachtsgemeenschap – en darmgerelateerde pijn en bloedingen. Ook bij dit soort klachten raden zij en haar collega's je aan naar de huisarts te gaan.

Net na de bevalling

Wanneer je nog niet zo lang geleden bent bevallen, is het niet gek dat je bloedt tijdens of na de seks. Dit kan in de eerste plaats komen doordat je tijdens de bevalling bent ingescheurd, maar ook door hormonale veranderingen tijdens de zwangerschap. Niet iets om je zorgen over te maken.

Zorgen over bloeding na seks?

In de meeste gevallen wordt een bloeding dus niet veroorzaakt door een ernstige aandoening. Maar hardnekkige of echt zwaardere bloedingen kunnen wel een teken zijn dat er meer aan de hand is. Maak je je zorgen over je bloedingen? Aarzel dan niet om je door de huisarts te laten doorverwijzen naar een gynaecoloog.

Artikelen van Margriet.nl ontvangen in je mailbox?

Schrijf je in via margriet.nl/nieuwsbrief.

Bron | Women's Health

Beeld | iStock

Ilse van Roekel

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden