Een blaasontsteking of een nierbekkenontsteking? Dit is het verschil
Een branderig gevoel of pijn bij het plassen: het zijn tekenen dat je te maken kunt hebben met een blaasontsteking. Een aandoening die hierop lijkt, is een nierbekkenontsteking. Wat is precies het verschil tussen de twee?
Wat is een blaasontsteking?
De naam zegt het al: bij een blaasontsteking is er sprake van een ontsteking in de blaas. Het slijmvlies aan de binnenkant van het orgaan is hierbij ontstoken geraakt, in de meeste gevallen door bacteriën. Deze zijn vaak afkomstig uit de dikke darm. Ook een schimmel kan de veroorzaker van een blaasontsteking zijn. De klachten worden vaak als vervelend ervaren, zeker het branderige gevoel en de pijn bij het plassen. Daarnaast kun je klachten als vaker moeten plassen en kleine beetjes plassen ervaren, net als buikpijn en misselijkheid. Zit de infectie al wat hoger? Dan kun je de pijn ook voelen in je rug.
Vaker bij vrouwen
Een blaasontsteking komt over het algemeen vaker voor bij vrouwen dan mannen. Daar is een logische verklaring voor: de plasbuis van vrouwen is korter en de uitgang hiervan ligt dichter bij de anus. Hierdoor komen bacteriën makkelijker bij de blaas terecht. Daarbij wordt de kans op een blaasontsteking na de overgang groter. Dat verklaart Catherine van Heest, oprichter van Care For Women: “De hoeveelheid oestrogeen neemt af, waardoor de slijmvliezen droger worden. Tevens verdwijnen ook de melkzuurbacteriën. Hiermee neemt de natuurlijke bescherming tegen bacteriën af.” Wil je hier meer over weten? Lees dan het artikel: Dít zijn de feiten en fabels over een blaasontsteking.
Een blaasontsteking behandelen
De behandeling voor een blaasontsteking bestaat vaak uit antibiotica. Deze krijg je voorgeschreven door een arts, nadat je urine onderzocht is in het lab. De voorgeschreven kuur moet je afmaken. Je kunt ook afwachten, in de helft van de gevallen gaat een blaasontsteking vanzelf weer over.
Een nierbekkenontsteking
Een blaasontsteking bevindt zich in principe in de blaas, maar kan ook verder naar boven gaan. Dit merk je bijvoorbeeld aan pijnklachten in je rug. Als een blaasontsteking verder omhoog gaat, naar de hogere urinewegen, de urineleiders en het nierbekken, kun je last hebben van een nierbekkenontsteking. Het nierbekken zit aan de onderkant van de nier en heeft als functie het opvangen van urine. Vanuit de nierbekken stroomt de urine vervolgens naar de blaas. Een ontsteking hiervan kan voorkomen bij één of beide nieren.
Klachten bij een nierbekkenontsteking
Een nierbekkenontsteking is ernstiger dan een blaasontsteking. Dat komt onder meer door de klachten die je ervaart. Je kunt last krijgen van pijn in de zij, koude rillingen en hoge koorts. De klachten die je bij een blaasontsteking hebt, zoals een branderig gevoel en vaker plassen, kun je daarbij ook nog hebben. Een nierbekkenontsteking ontstaat vaak als een blaasontsteking niet opgemerkt wordt, waardoor de bacterie verder kan kruipen.
Een nierbekkenontsteking behandelen
Antibiotica is ook de behandelmethode voor een nierbekkenontsteking. De antibiotica remt de ontsteking en zorgt ervoor dat klachten afnemen. Als een nierbekkenontsteking erg heftig verloopt, kan ook een opname in het ziekenhuis nodig zijn, maar over het algemeen is die goed te behandelen met medicijnen.
Het verschil tussen een blaasontsteking en een nierbekkenontsteking
Het belangrijkste verschil tussen een blaasontsteking en een nierbekkenontsteking, is de plek waar deze zich bevindt. Waar de blaasontsteking lager zit, in je blaas, zit een nierbekkenontsteking hoger in je urinewegen. Daarbij verschillen ook de klachten. Een nierbekkenontsteking kan ook klachten als koorts, rillingen en pijn in de zij geven, naast de klachten die typisch zijn voor een blaasontsteking: pijn en een branderig gevoel bij het plassen, vaak moeten plassen en buikpijn.
Bron | Thuisarts (Blaasontsteking), Thuisarts (Nierbekkenontsteking), LUMC, Isala