Margriet logo
Een beroerte voorkomen? Artsen willen preventief een hartfilmpje laten maken Beeld Getty Images
Beeld Getty Images

Een beroerte voorkomen? Een hartfilmpje zou daarbij kunnen helpen

Een hartfilmpje laten maken om de kans op een beroerte te verkleinen: hartspecialisten zien er wel wat in. Door preventief te screenen kunnen hartritmestoornissen, waaronder boezemfibrilleren, vroeger vastgesteld worden. Dit is waarom dat belangrijk is.

Boezemfibrilleren is een hartritmestoornis die met name bij ouderen voorkomt. Letterlijk betekent dit: ‘het trillen van de hartboezem’. Normaal gesproken zorgt één specifieke prikkel voor de aansturing van het hartritme, maar bij boezemfibrilleren is er sprake van een chaos aan prikkels. Hierdoor trekken de hartkamers snel en onregelmatig samen en is er sprake van een verstoord hartritme. Volgens de Hartstichting weten 373.700 mensen in Nederland dat ze deze stoornis hebben. Daarnaast zijn er waarschijnlijk nog 80.000 mensen die er last van hebben, maar zonder diagnose. Ruim de helft van de patiënten is 75 jaar of ouder.

Preventief hartfilmpje

Patiënten met boezemfibrilleren hebben meer kans op het krijgen van een beroerte dan mensen zonder deze aandoening. Sterker nog: de kans dat mensen met boezemfibrilleren een beroerte krijgen is vijf keer groter. Het is daarom belangrijk om patiënten tijdig te vinden, zegt voorzitter van de Nederlandse Vereniging voor Cardiologie (NVVC), Joan Meeder, tegen RTL Nieuws. “Als je eerder screent op boezemfibrilleren, dan kun je bloedverdunners voorschrijven. Mensen hebben dan minder kans op een beroerte.”

Hartfilmpjes worden nu ook al toegepast, maar dan achteraf. Zo is bij het UMC Utrecht te lezen dat een hartfilmpje (ook wel een ecg genoemd) gebruikt wordt om te kijken of een hartritmestoornis de oorzaak van de beroerte is. Als dit preventief gedaan wordt, moet dan iedereen eens in de zoveel tijd een hartfilmpje laten maken? Nee, zegt Meerder tegen RTL Nieuws. “Maar als je het doet bij mensen die toch al op controle komen, dan ondervang je er al heel veel mee.” Het screenen zou dan vooral gedaan worden bij 60-plussers omdat zij harder getroffen worden door een beroerte.

Een beroerte

Er zijn drie vormen van een beroerte: een TIA, herseninfarct en een hersenbloeding. Als je hierdoor getroffen wordt, gaat er iets mis in de bloedvaten van de hersenen, waardoor bepaalde lichamelijke functies uitvallen. De drie meest bekende symptomen zijn een scheve mond, verwarde spraak en een lamme arm. In 2021 kregen in Nederland ongeveer 40.000 mensen een beroerte, wat neerkomt op 110 mensen per dag. Bijna 9.000 mensen overleden er in 2021 aan. Dit zijn 25 mensen per dag.

Nynke KooyGetty Images

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden