null Beeld

Een beetje luiheid helpt langer leven

Voel jij je schuldig als je de hele dag op de bank hebt liggen Netflixen? Niet nodig! Luiheid blijkt namelijk een effectieve manier om langer te leven, blijkt uit onderzoek. In elk geval werkt het zo bij weekdieren, dus wie weet...

Amerikaanse wetenschappers van onder andere de Universiteit van Kansas hebben ontdekt dat diersoorten met een hoger metabolisme gevoeliger zijn voor uitsterving dan diersoorten die wat luier zijn. Ze kwamen tot die onderzoeksresultaten na het grondig bestuderen van weekdieren. Ze zagen dat soorten met een laag energieverbruik veel langer overleefden dan soorten met een hoger energieverbruik.

'Survival of the laziest'

De onderzoekers hopen deze informatie te kunnen gebruiken om andere diersoorten voor uitsterven te behoeden. Bruce Lieberman, professor ecologie en evolutionaire biologie, vertelt in The Independent: "Misschien is het op de lange termijn de beste evolutiestrategie voor dieren om loom en traag te zijn - hoe trager het metabolisme, hoe waarschijnlijker het is dat jouw soort zal overleven. In plaats van 'survival of the fittest' kunnen we misschien beter spreken van 'survival of the laziest'."

Risico op uitsterven beter voorspellen

De onderzoekers benadrukken dat er natuurlijk veel meer factoren zijn waardoor de ene diersoort gevoeliger is voor uitsterving dan de andere, zoals leefomgeving en klimaatverandering. Maar door hun ontdekking dat metabolisme kennelijk óók een rol speelt, kunnen zij wel beter voorspellen hoe groot het risico is dat een diersoort dreigt uit te sterven. Zoals de ernstig bedreigde driekielstraalschildpad, waarvan vorige week een babyschildpadje werd ontdekt in Wildlands Adventure Zoo Emmen. Ze willen nu gaan onderzoeken of ze dat verband ook bij andere dieren kunnen zien.

Bron | The Independent

Foto | iStock

Lees ook

Dit is de échte reden waarom katten spinnen als ze bij je op schoot liggen

Zeven dingen die je doet waar je kat stiekem een hekel aan heeft

Artikelen van Margriet.nl ontvangen in je mailbox? Schrijf je in op margriet.nl/nieuwsbrief.

Redactie Margriet

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden