Margriet logo
null Beeld

Echtpaar met dementie herkent elkaar elke dag opnieuw

Claar en Frits Groosjan zijn 67 jaar getrouwd, hebben allebei dementie en wonen in het verpleeghuis. Alleen: ze wonen niet op dezelfde afdeling. De twee gaan daarom elke dag bij elkaar op bezoek, wat elke keer een verrassende en vooral ontroerende ontmoeting oplevert.

Omdat Claar (90) en Frits (92) een andere vorm van dementie hebben en de ziekte bij hen beiden anders verloopt, kunnen ze niet op dezelfde afdeling wonen. De mensen van het verpleeghuis Humanitas in Rotterdam zorgen er daarom voor dat ze elkaar elke dag kunnen zien, wat voor grote blijdschap zorgt. In de video keuvelen de twee er gezellig op los en vinden ze zelfs een oplossing om toch bij elkaar te kunnen slapen: gewoon een groter bed kopen!

Zwarte lijst

De twee zijn te zien in een reportage van Een Vandaag dat 15 oktober werd uitgezonden. Het was de eerste aflevering van een serie over Humanitas, een van de elf verpleeginstellingen die op de zwarte lijst staan van de Inspectie voor de Gezondheidszorg. Volgens de inspectie schiet de zorg hier tekort. Het verpleeghuis heeft tot 1 februari 2017 de tijd om te laten zien dat de situatie is verbeterd. Een Vandaag volgt Humanitas op haar weg uit de gevarenzone.

Tweepersoonsbed

Frits en Claar mogen van Humanitas gewoon bij elkaar slapen als ze dat willen. Er komt zelfs een tweepersoons bed voor ze, zegt schoondochter Marie-Jose van der Voort op de website van Een Vandaag:

“Uit zorgzaamheid voor mijn schoonouders heeft Humanitas, in overleg met de familie, gekozen voor de beste oplossing in deze omstandigheden. Omdat ze allebei een andere vorm van dementie hebben verloopt hun proces verschillend. Daarom is het voor hen beiden niet goed om dag en nacht bij elkaar te zijn en samen te slapen. Maar ze wonen dicht bij elkaar en hebben alle ruimte om elkaar iedere dag een poos te zien.”

Bron | Een Vandaag, dementie.nl

Redactie Margriet

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden