null Beeld

Echt waar! Een opgeruimde keuken doet wonderen voor je gezondheid

Je hebt het vast weleens gehoord: een opgeruimd huis staat voor een opgeruimde geest. Maar wist je dat een opgeruimde keuken ook heel goed is voor je gezondheid?

Je keuken zo inrichten dat je automatisch gezonde keuzes maakt, is volgens dr. Brian Wansink, schrijver van het boek Slim by Design, een fluitje van een cent. Dit zijn zijn beste tips:

Opgeruimd aanrecht

Een aanrecht dat vol ligt met rommel kan ervoor zorgen dat je geneigd bent om meer te eten. Uit een onderzoek waaraan Wansink heeft meegewerkt kwam naar voren dat vrouwen met een rommelige keuken – denk daarbij aan stapeltjes kranten, rekeningen, afwas – twee keer zo veel koekjes en snacks eten vergeleken met vrouwen die een opgeruimd aanrecht hebben maar dezelfde versnaperingen in huis hadden. Uit vervolgonderzoek kwam naar voren dat het verband houdt met het stressniveau. Een rommelige keuken kan leiden tot ongecontroleerd eetgedrag.

Keukenapparaten opruimen

Het staat natuurlijk heel mooi, zo’n deegkneedmachine op je aanrecht, maar volgens Wansink kun je beter je keukenapparaten achter gesloten (keuken)deuren bewaren, met uitzondering van apparaten die voor gezonde keuzes staan, zoals een blender waarmee je bijvoorbeeld smoothies kunt maken. Uit Wansinks onderzoek kwam naar voren dat mannen met een broodrooster op het aanrecht een paar kilo meer wegen dan hun buren die hun broodrooster in een kast opbergen.

Lees ook: Ontspullen? Doe je mee? 14x handige tips die helpen

Laat je fruitmand zien

Uit het onderzoek van Wansink bleek dat degenen die hun crackers, frisdranken en andere snacks op het aanrecht bewaren gemiddeld negen kilo meer wegen dan degenen die deze producten in de kast bewaren. Alleen voor de fruitschaal mag je een uitzondering maken. Volgens Wansink zorgt een gevulde fruitschaal die goed in zicht is, ervoor dat kinderen veel vaker iets uit de fruitmand pakken.

Opscheppen vanuit de pan

Het staat natuurlijk heel leuk als je aan tafel zit en je dient het eten op in prachtige schalen, maar voor een alledaagse avondmaaltijd kun je dat beter achterwege laten. “Gemiddeld eten mensen twintig procent meer als de maaltijd in schalen op tafel wordt geserveerd dan wanneer je je eten vanuit een pan op het fornuis opschept.” Wansink adviseert om je mooie servies alleen te gebruiken voor speciale gelegenheden.

Speel verstoppertje met je eten

Volgens Wansink eten we dat wat we zien. Dus zorg ervoor dat je het eten achter dichte keukendeurkastjes bewaart. Ook adviseert hij ongezonde voedingsproducten in aluminiumfolie of ondoorzichtige bakjes te bewaren, zodat het niet direct zichtbaar is. Gezonde keuzes kun je juist beter wél in huishoudfolie of doorzichtige bakjes bewaren, omdat je dan eerder geneigd bent om deze gezonde tussendoortjes te pakken.

Tot slot heeft Wansink nog een laatste tip: heb je ongezonde snacks in huis, bewaar ze dan ergens waar je bijvoorbeeld een stukje voor moet lopen. “Bij ons worden de snacks in de wasruimte bewaard.”

Bron: Realsimple.com

Redactie Margriet

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden