Insectetende paddenstoelen kunnen helpen bij kanker. Beeld Getty Images/iStockphoto
Beeld Getty Images/iStockphoto

Echt waar: dít doet een insectetende paddenstoel bij kanker

Paddenstoelen kun je natuurlijk verzamelen en in een gerecht verwerken, maar er bestaan ook paddenstoelen die kunnen helpen bij ziektes zoals kanker.

Steeds meer wetenschappers hebben interesse in de medicinale werking die schimmels kunnen hebben. Het grootste deel van de schimmel kun je niet zien. De schimmeldraden zitten namelijk onder de grond. Maar wat je wel kunt zien zijn de paddenstoelen boven de grond: het vruchtlichaam van een schimmel.

De medicinale werking bij kanker

Zuid-Koreaanse onderzoekers namen de Cordyceps-paddenstoel onder de loep om te kijken of deze zeldzame schimmel een positieve medicinale werking heeft. Ze lieten de insectetende paddenstoel in een gecontroleerde omgeving groeien. En wat bleek? De krachtige werking van de schimmel bleef behouden. Dankzij de bevindingen van dit onderzoek kunnen nieuwe medicijnen gemaakt worden. Ook kan een eerder kankeronderzoek uit 2010 vernieuwd worden.

In het wild maken deze zeldzame paddenstoelen cordycepin aan, dat is een bioactieve stof die mogelijk een belangrijke bijdrage kan leveren bij het maken van medicijnen. Het gaat dan vooral om krachtige medicatie die bepaalde virussen en kanker zou kunnen bestrijden. Het stofje cordycepin heeft een speciale giftige werking op sommige lichaamscellen. Daardoor kan bijvoorbeeld een tumor stoppen met groeien en uitzaaiingen worden afgeremd.

Dieet van de insectenetende paddenstoel: zijderupsen en kevers

De paddenstoel eet het liefst insecten. In het lab ging dat wel anders: daar werd deze zeldzame schimmel gevoed met granen. Maar toen bleek dat er dan veel te weinig cordycepin (het heilzame stofje) in zat. Daarom gingen de onderzoekers over op een dieet van verschillende insecten. Dat eet deze paddenstoel in het wild ook. Om flink te groeien bleek het beste ‘voer’ een portie meelwormen en poppen van zijderupsen. Maar het allerbelangrijkste is het gehalte cordycepin. Dat bleek bij het voeren van de Japanse neushoornkever het hoogst: wel 34 keer zoveel als bij een dieet van poppen van zijderupsen. In vergelijking met granen produceert de paddenstoel dit stofje honderd keer zoveel bij het ‘eten’ van insecten. Dat heeft vooral te maken met hoeveel oliezuur (vet) er in een insect zit.

Het onderzoek laat zien dat voor het kweken van een zo krachtig mogelijke paddenstoel het beste een voedingsbodem gebruikt kan worden van insecten met een hoog oliezuurgehalte. Op die manier komt er zoveel mogelijk cordycepin vrij dat verwerkt kan worden in medicatie bij kanker en virussen.

Bron | Scientias

Saskia WinkensGetty Images/iStockphoto

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden