null Beeld

E-sigaret veroorzaakt longkanker bij muizen: ‘Ook mensen lopen gevaar’

Een wetenschappelijke studie van de New York University heeft e-sigaretten voor het eerst in verband gebracht met kanker. Hoewel het onderzoek met muizen is gedaan, concluderen de wetenschappers dat de e-sigaret ook zeer schadelijk is voor mensen.

De studie toont niet alleen aan dat e-sigaretten het risico op longkanker verhogen, maar mogelijk ook op blaaskanker.

Nicotine dampen

Bij het onderzoek werden de dampen van een e-sigaret nagebootst door nicotine in de ruimte bij veertig muizen te spuiten. De hoeveelheid die ze hierbij gebruikten staat gelijk aan iemand die ongeveer drie tot zes jaar een e-sigaret heeft gerookt. Van de veertig muizen kreeg uiteindelijk 22,5 procent longkanker en ontwikkelde 57,5 procent een voorstadium van blaaskanker.

E-sigaretten met nicotine

Bij muizen waar een damp zonder nicotine werd gespoten, ontwikkelde geen van de muizen kanker. E-sigaretten waar geen nicotine in zit, zijn dus niet kankerverwekkend. Helaas zit in de meeste e-sigaretten in Nederland wel nicotine. Ongeveer driekwart van de rokers van e-sigaretten in Nederland geeft aan dat ze sigaretten met nicotine roken. Nu is dus bewezen dat ook het dampen van nicotine kankerverwekkend is.

Dampen inademen

De stoffen die in e-sigaretten zitten, zijn wel door de NVWA goedgekeurd. Toch betekent dit niet dat ze veilig zijn, zegt Leon van den Toorn, voorzitter van de Vereniging van Artsen voor Longziekten en Tuberculose (NVALT). “Niet alles wat je opeet kun je ook dampen. Van een suikerspin eten krijg je niets, maar mensen die langdurig suikerspinnen maken kunnen daar een suikerspinlong van krijgen, omdat zij continu een kleurstof inademen die daarin wordt gebruikt.”

Alarmlijn

Van den Toorn riep dan ook al eerder op tot een totaalverbod op de e-sigaret. Inmiddels is er ook een alarmlijn in het leven geroepen, waar dokters verdachte klachten die het gevolg van de e-sigaret zouden kunnen zijn kunnen melden. Zo wil de longartsenvereniging de gevolgen van e-sigaretten beter in kaart brengen.

Bron | AD

Beeld | iStock

Artikelen van Margriet.nl ontvangen in je mailbox?

Schrijf je in via margriet.nl/nieuwsbrief.

Quirine Brouwer

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden