null Beeld

E-nummers: hoe schadelijk zijn ze?

E-nummers? Dat zijn toch enge chemische stoffen die aan ons voedsel worden toegevoegd? Niet waar. Althans, niet altijd. Bepaalde E-nummers komen zelfs in de natuur voor. Maar zijn er ook E-nummer die je beter kunt vermijden?

Wat zijn E-nummers?

E-nummers zijn conserveringsmiddelen, geur- en kleurstoffen die de kwaliteit van onze voeding moeten verbeteren. De E in E-nummer staat voor Europese Unie en betekent dat de stof door de Europese voedselwaakhond EFSA is goedgekeurd en veilig bevonden. E-nummers mogen zowel met volledige naam als met het nummer op een verpakking worden vermeld.

Voordat een E-nummers wordt toegevoegd, is er uitgebreid onderzoek gedaan naar de stof. De meeste E-nummers zijn daarom ook veilig en de kans is klein dat iemand de Aanvaardbare Dagelijkse Inname (ADI) overschrijdt. De ADI is de dagelijkse hoeveelheid van een stof die bij gemiddelde consumptie aanvaardbaar is, dus zonder dat er bijwerkingen optreden. Deze vastgestelde inname is met normale consumptie niet te overschrijden.

Wat zijn 'slechte' E-nummers?

Hoewel er dus uitgebreid onderzoek wordt gedaan naar E-nummers, wordt een aantal vaak besproken omdat ze klachten zouden kunnen veroorzaken. Een voorbeeld is de smaakversterker E621 (Monoatriumglutamaat), ook wel MSG, Ve-Tsin, glutamaat of Chinees zout genoemd. Dit E-nummer tref je als smaakversterker aan in onder andere chips, kruidenmixen, pizza’s, vleeswaren en veel Aziatische producten. Hoofdpijn, duizeligheid, hartkloppingen en overgeven wordt door consumenten vaak in verband gebracht met deze smaakversterker. Een bewijs ervoor is echter nooit gevonden. Een verklaring kan zijn dat het zout vocht onttrekt aan het lichaam. Veel drinken is dus aan te raden.

Aspartaam

Nog een veelbesproken E-nummer is de synthetische zoetstof aspartaam (E951). Deze zoetstof is ongeveer tweehonderd maal sterken dan suiker en je hoeft er dan ook weinig van te gebruiken om een product zoet te maken. Vooral in light frisdranken en vruchtenyoghurt tref je dit E-nummer aan. Klachten die vaak door consumenten worden gekoppeld aan aspartaam zijn hoofdpijn, duizeligheid en paniekaanvallen. Ook voor deze klachten is nog geen bewijs gevonden dat ze worden veroorzaakt door E-nummers.

Azokleurstoffen

Azokleurstoffen zijn synthetische kleurstoffen die niet voorkomen in de natuur. Hoewel er veel natuurlijke kleurstoffen beschikbaar zijn, waaronder bietenrood (E621), worden azokleurstoffen veel gebruikt in de levensmiddelenindustrie omdat ze goedkoop zijn. De Britse voedingsautoriteit gaf in 2007 aan dat kinderen mogelijk hyperactief kunnen worden van de azokleurstof tartrazine (E102). In Nederland zijn de kleurstoffen toegestaan, maar moet er bij E102, E110 (zonnegeel), E122 (karmozijn), E124 (ponceau 4r) en E129 (allurerood) een waarschuwing op de verpakking: ‘Kan de activiteit of oplettendheid van kinderen nadelig beïnvloeden’.

E-nummers vermijden

Hoewel het niet wetenschappelijk is bewezen dat E-nummers daadwerkelijk slecht zijn voor onze gezondheid, houden ze een slecht imago. Daarom kiezen veel fabrikanten er toch voor om de volledige naam van de stof te vermelden in plaats van het E-nummer. Ook maken ze steeds vaker gebruik van vervangers en vermelden dan groot op de verpakking ‘zonder smaakversterkers’ of ‘zonder kleurstoffen’. Als je weinig E-nummers wilt consumeren, is de beste tip om zo veel mogelijk onbewerkte producten te kopen. Dus geen soep in een zakje, maar zelf verse groentesoep maken.

Meer E-nummers?

Wil je weten wat andere E-nummers inhouden? Download de app Etikettenwijzer van het Voedingscentrum en kijk bij het boodschappen doen op de verpakkingen. Ook hier vind je meer over E-nummers.

Bron | Consumentengids / Eibertje Kiest...

Redactie Margriet
Meer over

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden