null Beeld Getty Images/iStockphoto
Beeld Getty Images/iStockphoto

Dus tóch: katers zijn voor vrouwen erger dan voor mannen

Wanneer je tijdens een feestje je man of mannelijke vrienden probeert bij te houden met drinken, is de kans groot dat jij er de volgende dag een stuk beroerder bij ligt dan zij. Katers zijn nu eenmaal een stuk heftiger voor vrouwen.

Dit heeft te maken met de verschillen in lichaamsbouw tussen mannen en vrouwen. Vrouwen zijn over het algemeen kleiner en minder zwaar gebouwd dan mannen. Doordat vrouwen minder lichaamsgewicht hebben, komt de alcohol een stuk zwaarder binnen.

Gifstoffen

Alcohol wordt door ons lichaam verwerkt door de gifstoffen te mengen met lichaamswater. Spieren bestaan voor een groot deel uit dit water. Dit in tegenstelling tot lichaamsvet. En laat het nou net zo zijn dat mannen vaak meer spieren dan vet hebben, terwijl het bij vrouwen andersom is. Mannen hebben dus meer water in zich om de gifstoffen van de alcohol mee te mengen. Hierdoor hebben drie glazen wijn op jou een héél ander effect dan op je man.

Lees ook:

Déze voedingsmiddelen helpen echt tegen een kater

Ergere kater

Dat betekent dus dat de kans groot is dat jij tijdens een etentje of op een feestje een stuk sneller aangeschoten bent, ook al drink jij evenveel als de mannelijke aanwezigen. En helaas: ook de volgende ochtend zal de kater een stuk erger zijn. Omdat je lichaam de gifstoffen in alcohol minder goed kan verwerken, heb je ook de volgende dag nog last van de welbekende hoofdpijn en misselijkheid.

Hormonale schommelingen

Sterker nog: er zijn bij vrouwen nog andere factoren die meespelen in het verergeren van de kater. Zo blijkt uit onderzoek van de University of Missouri dat vrouwen minder van het stofje dehydrogenase in hun lichaam hebben, een stof die de lever nodig heeft om alcohol af te kunnen breken. Daarnaast kunnen hormonale schommelingen vlak voor de menstruatie katers ook verergeren. Wel een goed excuus om je extra te laten vertroetelen door je man.

Bron | BBC, Amayzine

Beeld | iStock

Artikelen van Margriet.nl ontvangen in je mailbox?

Schrijf je in via margriet.nl/nieuwsbrief.

Quirine BrouwerGetty Images/iStockphoto

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden