null Beeld Getty Images
Beeld Getty Images

Dus dáárom hebben veel vrouwen vaak last van koude voeten (en mannen niet)

Klaagt jouw partner in bed weleens dat jouw voeten zo koud zijn? Heb jij áltijd koude handen? Geen zorgen; veel vrouwen hebben hier last van. Maar waarom vooral vrouwen?

We zochten het voor je uit.

1. Bloeddruk

Mannen hebben het over het algemeen minder snel last van koude voeten dan vrouwen. Vrouwen hebben een lage bloeddruk dan mannen en daarnaast hebben we een dunnere huid, waardoor het moeilijker voor ons is om warmte vast te houden.

2. Vetverdeling

Eén van de belangrijkste verschillen in lichaamstemperatuur tussen mannen en vrouwen wordt veroorzaakt door het verschil in de verhoudingen van lichaamsvet en spieren. Mannen hebben over het algemeen meer spiermassa, wat zorgt voor meer lichaamswarmte. Daarnaast is het vet van vrouwen vaak gelijkmatiger over het lichaam verdeeld. Je zou misschien denken dat zo’n gelijkmatig vetlaagje je lichaam warm houdt. Maar dat vetlaagje zorgt ervoor dat de belangrijkste organen in ons lichaam worden voorzien van voldoende bloed. Andere delen, zoals de uiteinden van ons lichaam, krijgen daardoor minder bloed en voelen daardoor sneller koud aan.

3. Hormonen

Ook het vrouwelijk hormoon oestrogeen speelt een belangrijke rol bij het op peil houden van onze lichaamstemperatuur. Wanneer je lichaam meer van dit hormoon aanmaakt, bijvoorbeeld tijdens je menstruatie, ligt de kerntemperatuur gemiddeld een graad lager. Ook zorgen deze hormonen ervoor dat de bloedvaatjes in de handen en voeten tijdelijk vernauwen, waardoor je ze moeilijker warm krijgt.

4. Gevoeliger voor schommelingen

Je lichaamstemperatuur schommelt de hele dag. Dit heeft onder andere te maken met je bioritme. ’s Avonds, wanneer je moe bent en het tijd is om te gaan slapen, maakt je lichaam meer van het hormoon melatonine aan. Dit stofje maakt je niet alleen slaperig, het zorgt er ook voor dat je lichaamstemperatuur daalt. Dit gebeurt ook mannen, maar bij vrouwen verloopt dit proces vaak sneller. Bovendien zijn vrouwen eerder in staat om verschillen in temperatuur op te merken.

Tips tegen koude voeten

Heb je geen sokken voorhanden? Door middel van beweging kun je je doorbloeding stimuleren waardoor je het sneller warm krijgt. Een voetmassage doet overigens ook wonderen.

Artikelen van Margriet.nl ontvangen in je mailbox?

Schrijf je in via margriet.nl/nieuwsbrief.

Bron | Gezondheidsnet, NU.nl

Beeld | iStock

Redactie MargrietGetty Images

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden