Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Gezondheid

Zijn dure vitaminepillen beter dan een goedkopere variant?

verschil-dure-vitaminepillen-en-goedkopere-variant.jpg

Vitaminepillen zijn er in allerlei vormen, soorten en maten. Niet zo gek dat je in het aanbod, bij de drogist, door de bomen het bos niet meer ziet. Zo worden dezelfde soort vitamines vaak in verschillende prijsklassen verkocht. Maar zijn die dure A-merk vitaminepillen echt beter dan het goedkopere huismerk? Of maakt dit eigenlijk geen verschil? 

En waarom zijn sommige vitaminepillen eigenlijk duurder dan anderen? 

Dure vitaminepillen versus de goedkopere variant

Er kan een groot verschil zitten tussen dure vitaminepillen en goedkopere versies. In sommige gevallen betaal je tot wel tien euro meer voor een potje A-merk vitaminepillen, dan voor het huismerk van de drogist. Daarmee rijst ook de vraag: zijn die dure vitaminepillen dan echt beter dan de goedkopere variant? Volgens Renger Witkamp, bioloog en farmacoloog aan Universiteit Wageningen niet. Aan NPO Radio 1 legt hij uit dat er vrijwel geen verschil is in kwaliteit tussen dure vitaminepillen en het goedkopere huismerk van een gerespecteerde drogist. Hij adviseert om bij een eenvoudig preparaat te blijven, dat je bij een normale drogist kunt kopen. 

Ook volgens de Consumentenbond zit er in de basis geen verschil tussen dure en goedkopere vitaminepillen. De organisatie legt uit dat een molecuul vitamine A ook met een duurder prijskaartje een molecuul vitamine A blijft, dus in kwaliteit zit geen verschil. Wel kunnen voor verschillende vitaminepillen andere grond- of hulpstoffen zijn gebruikt.

Betalen voor het merk en valse beloftes

Volgens Witkamp worden veel dure vitaminepillen verkocht met mooie beloftes die vaak niet waar zijn. Als het op de werkzame inhoud van de vitaminepillen aankomt, is dit vrijwel altijd gelijk aan de goedkopere huismerken. Volgens de bioloog betaal je bij A-merken in de meeste gevallen vooral voor de merknaam en voor de valse beloftes die losstaan van de werking van de vitamines zelf.

Lees ook: Extra vitaminen bijslikken, is dat juist wél of niet goed?

Duurdere organische en biologische pillen

Naast het prijsverschil tussen A-merk en huismerk zijn organische en biologische vitaminepillen vaak ook duurder. Toch zit volgens Witkamp ook hier qua werkzame inhoud geen verschil tussen de goedkopere vitaminepillen en de dure biologische of organische varianten. Het blijkt zelfs dat sommige organische vitaminepillen ook deels synthetisch zijn. Daardoor maakt het dus weinig verschil of je nou voor de dure of goedkopere vitamines kiest.   

Artikelen van Margriet.nl ontvangen in je mailbox?
Schrijf je in via margriet.nl/nieuwsbrief.        

Bron | NPO Radio 1, Consumentenbond
Beeld | Getty Images

ME1

Margriet Extra: Fit & Slank ligt nu in de winkel! Met in deze special: een compleet fitplan voor een frissestart, 38 slanke recepten, persoonlijke verhalen, work-outs voor binnenblijvers en nog véél meer. Haal het nummer snel in huis of bestel ‘m online zonder verzendkosten.

Ook interessant