Duizelig na het douchen? Dít kan de reden zijn
Heb je vaak last van een duizelig gevoel na het douchen? Misschien is het dan verstandig om die doucheknop voortaan iets minder hoog open te draaien. Te heet douchen of badderen is namelijk niet alleen slecht voor je huid, het kan ook leiden tot duizeligheid of zelfs flauwvallen.
Zet je douche in het vervolg dus liever net wat minder warm.
Duizelig na het douchen
Dat je duizelig kunt worden na het douchen of na een bad, komt door de temperatuur van het water. Bij hitte gaan de vaten in je huid openstaan. Hierdoor moet je hart harder werken om het bloed in plaats van naar je huid ook nog in voldoende hoeveelheid naar je aders en hersenen te pompen. Doordat je tijdens het douchen staat, moet je hart ook harder werken om het bloed door je lichaam te verspreiden. Bij een bad komt duizeligheid nog vaker voor, omdat je bloed bij het opstaan ineens weer overal heen moet, terwijl je bloeddruk tijdens het liggen is verlaagd. Edwin Schuurmans, klinisch geriater bij het Wilhelmina Ziekenhuis Assen raadt aan NU.nl aan om niet heter dan je lichaamstemperatuur te douchen en het dus rond maximaal 38 graden te houden.
Droge huid
Te heet douchen maakt je niet alleen duizelig, het tast ook de buitenste laag van je huid en het vetlaagje op je huid aan. Wanneer je vaak heet doucht verlies je deze lagen die je huid hydrateren en vocht vasthouden. Hierdoor krijg je niet alleen een droge huid, maar ben je ook minder goed beschermd tegen bacteriën en andere ziektekiemen en stoffen. Deze kunnen bij een drogere huid makkelijker binnendringen, omdat de aangetaste hoornlaag van je huid je minder goed beschermt. Daarnaast kan je huid hierdoor gaan jeuken en kan je last krijgen van eczeem. Zeker wanneer je ouder wordt, raakt je huid steeds verder uitgedroogd, waardoor het voor ouderen helemaal af te raden is om heel heet te douchen.
Lees ook: Wat is beter: ’s ochtends of ’s avonds douchen?
Koud douchen
Je hoeft natuurlijk niet meteen volledig het roer om te gooien en onder een ijskoude douche te springen, maar de knop af en toe iets lager zetten is wel beter voor je lichaam en huid. Mocht je het helemaal goed willen aanpakken, dan kun je er voor kiezen om af en toe je douche eens op koud te zetten. Dit zorgt ervoor dat je bloedvaten en spieren samentrekken en ook je poriën zich beter sluiten. Daardoor kan je huid zich beter beschermen tegen de viezigheid van buitenaf. Daarnaast verbetert het je zuurstofopname en de bloedtoevoer naar je hersenen. De kou zou je lichaam volgens onderzoeken zelfs stimuleren om meer witte bloedcellen aan te maken, die virussen bestrijden. Zet die knop dus af en toe maar om.
Artikelen van Margriet.nl ontvangen in je mailbox?
Schrijf je in via margriet.nl/nieuwsbrief.
Bron | NU.nl, Women's Health
Beeld | iStock
Margriet 33 ligt in de winkel! In dit nummer staat een exclusief interview met schrijfster Lucinda Riley (van de 7 zussen), een dossier overgewicht kwijtraken, 31 tips voor een gelukkige zomer en nog véél meer. Haal het nummer snel in huis of bestel 'm online zonder verzendkosten.