null Beeld

Dry needling: wat is het precies en doet het pijn?

Je hebt er vast wel eens iets over gehoord: dry needling. Het lijkt dé methode te zijn om van pijnklachten af te komen. Maar wat is het precies en doet de behandeling pijn?

Online eindredacteur Lieke ondervond het zelf en deelt haar ervaring.

Dry needling

Ineens hebben niet alleen je vriendin en moeder, maar ook de buurvrouw op de hoek het over dé behandeling om pijn te verlichten: dry needling. Maar wat is het precies? Dry needling is een behandeling die, net als acupunctuur, gedaan wordt door met minuscule naaldjes in de huid te prikken. Een manueel- of fysiotherapeut is vaak degene die deze behandeling toepast. Ook het effect van de behandeling met naaldjes ligt in hetzelfde straatje als de acupunctuur. Met 'droge' naalden wordt de spanning die zich in je lichaam heeft opgehoopt (vandaar die pijn!) doorgeprikt. Dit zorgt ervoor dat de pijn acuut wordt verlicht.

Het verschil met acupunctuurnaaldjes is dat de droge naalden in de spieren worden geplaatst waar de acupunctuurnaaldjes worden ingezet om de energiebanen in het lichaam aan te pakken.

Triggerpoints

Een ander verschil is dat de dry needling naalden korter, maar dieper in de huid worden gedrukt. Dit heeft te maken met het aanprikken van de gespannen spieren, die dieper in de huid liggen. Een spier die langere tijd onder spanning staat, door bijvoorbeeld stress, een verkeerde lichaamshouding of naar aanleiding van een blessure, voelt dikker aan dan soepele spieren. Een verharde spier wordt een triggerpoint of spierknoop genoemd en is vaak goed voelbaar. De behandelend therapeut weet dus goed waar hij of zij precies moet prikken.

Hoe voelt dry needling?

Nu natuurlijk de hamvraag: doet het pijn? En werkt het echt? Veel mensen omschrijven het prikken in de huid als amper voelbaar. Zodra de triggerpoint wordt geraakt kan het gevoel, afhankelijk van hoe stijf de spier is, onprettig tot zeer pijnlijk worden ervaren. Sommigen omschrijven het als een elektrische schok, een dof gevoel of een verkramping.

Pijnlijke scheut

Vanwege een oude blessure en een verkeerde werkhouding zijn de nek- en schouderspieren van online eindredacteur Lieke aardig verkrampt geraakt. "Wekelijks lig ik op de behandeltafel van de manueel therapeut. En iedere week vraagt ze me of ik het goed vind als ze dry needling toepast, eraan toevoegend dat het deze week waarschijnlijk een stuk minder pijn zal doen. Toch schiet ik iedere keer bij de aanraking van de naald in mijn schouderspieren in een soort kreunende stuip - en ik heb best een hoge pijngrens, al zeg ik het zelf."

"Het voelt alsof ze met een naald in een zenuw aan het roeren is. En de pijn voel ik niet alleen op die plek, maar schiet vaak ook meteen naar mijn hoofd, met een zeurende nek en hoofdpijn tot gevolg. Een fijne behandeling vind ik het dus niet. Toch voel ik me de dag erna vaak een stuk beter. Het verlicht inderdaad de druk op mijn spieren en schouders."

Bron | Women's Health, Margriet

Beeld | Getty Images

Lieke Beemsterboer

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden