Margriet logo
Dry January: is alcoholvrije wijn echt goed voor je hart? Beeld Getty Images
Beeld Getty Images

Dry January: is alcoholvrije wijn goed voor je hart?

In januari doen veel mensen aan Dry January. Oftewel: een maand geen alcohol drinken. Als je toch mee wil doen met de borrel bestaat er onder andere alcoholvrije wijn, en daarover bestaat de bewering dat dit goed zou zijn voor je hart. Maar is dat eigenlijk wel waar?

Dít moet je hierover weten.

Is alcoholvrije wijn goed voor je hart?

Eén van de dingen die wijn met alcohol ongezond maakt, is de grote hoeveelheid calorieën die in alcohol zit. Als je veel alcohol drinkt dan kun je meer calorieën binnenkrijgen, dan dat je lichaam verbruikt. Hierdoor kan overgewicht ontstaan. En overgewicht verhoogt weer de kans op hart- en vaatziekten. Doordat er geen alcohol in alcoholvrije wijn en bier zit, zitten er ook minder calorieën in. Ter vergelijking: in wijn met alcohol zitten (afhankelijk van het type wijn) ongeveer 67-96 calorieën per 100 ml. Bij alcoholvrije wijn zijn dat 23 calorieën per 100 ml. Dat maakt alcoholvrije wijn op het gebied van calorieën dus een betere keuze, dan wijn met alcohol. Toch is alcoholvrije wijn daarmee niet per se een gezonde keuze, aangezien er nog heel veel andere drankjes met minder of geen calorieën.

Gezonde stoffen in alcoholvrije wijn

Volgens de Hartstichting bestaat er ook een bewering dat (rode) wijn goed zou zijn voor je hart. Zo blijkt er uit meerdere onderzoeken een gunstig verband aanwezig. Dat zou volgens sommige onderzoekers komen door de matige hoeveelheid alcohol, maar volgens anderen zouden de polyfenolen (een bepaald type antioxidanten) in de wijn goed zijn voor het hart. Echter is er voor beide theorieën nog onvoldoende bewijsmateriaal. De Hartstichting benadrukt daarbij dat alcohol meer kwaad dan goed doet voor je hart, ook in matige hoeveelheden.

Mocht uiteindelijk uit wetenschappelijk onderzoek toch blijken dat polyfenolen een gunstig effect op de gezondheid van het hart hebben, dan zou je dit ook uit alcoholvrije wijn kunnen halen. Omdat de polyfenolen in de schil van druiven zitten, zitten deze antioxidanten ook in alcoholvrije wijn. Toch kun je voor de gezondheid van je hart de antioxidanten beter op een andere manier binnenkrijgen dan door alcoholvrije wijn te drinken. Bijvoorbeeld via het eten van druiven of andere groenten en fruit.

Lees ook:
5 redenen waarom je een maand geen alcohol zou moeten drinken

Alternatieven tijdens Dry January

Als je aan Dry January doet dan kun je volgens de Hartstichting best voor de gezelligheid een alcoholvrij glaasje bier of wijn nemen, al hoef je het voor de gezondheid van je hart dus niet te doen. Voor je hart is het vooral belangrijk om gezond en gevarieerd te eten en drinken. Als je een maand minder of geen alcohol meer drinkt vanwege de calorieën, dan kun je het beste water of een kruidenthee kiezen.

Bron | Hartstichting
Beeld | Getty Images

Maryse De BruijneGetty Images

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden