Gezondheid

5 redenen waarom je een maand geen alcohol zou moeten drinken

dry-january-alcohol.jpg

Ben jij na alle wijn en champagne de afgelopen feestdagen wel even klaar met alcohol? Probeer er dan meteen een alcoholloze maand van te maken. Een Dry January.

Dry January is over komen waaien vanuit Engeland en wint ook in Nederland steeds meer aan populariteit. Een maand geen alcohol drinken is namelijk hartstikke goed voor je. En wel hierom:

1. Je immuunsysteem versterkt

Uit onderzoek blijkt dat als je gedronken hebt, er een lagere waarde aan witte bloedcellen in je lichaam zit. En juist die witte bloedcellen pakken ziektemakers aan. Als je dus een maand niet drinkt, stijgen die weer in waarde. Daardoor loop je minder risico om ziek te worden. Dat is zeker in de winter geen overbodige luxe.

2. Je lever groeit terug

In je lever worden alle giftige stoffen omgezet in lichaamseigen stoffen. Ook alcohol. Terwijl jij het ene wijntje na het andere glas champagne achterover aan het tikken was, draaide je lever overuren. Als je gemiddeld vier tot zes glazen alcohol per dag drinkt, loop je grotere kans op leverfibrose. Daarbij verschrompelt je lever, doordat hij beschadigd raakt door al die alcohol. Je lever kan gelukkig tot wel zeventig procent terug groeien. Maar daarvoor moet je hem volgens experts van de Universiteit van Nederland wel een maand rust geven.

3. Je slaapt beter

Het is dus hard werken voor je lever om alcohol af te breken. Ook ’s nachts. Dat zorgt ervoor dat je niet echt goed slaapt en je brak wakker wordt. Door een maand lang alcohol te laten staan, voel je je vast fitter en meer uitgerust.

4. Je valt af

Vergis je niet in de hoeveelheid calorieën die je binnenkrijgt als je regelmatig alcohol drinkt. Met een glas rode wijn bijvoorbeeld zit je, als je er dagelijks één drinkt, al aan de 574 calorieën binnen een week. Binnen een maand zijn dat 2.296 calorieën. Oeps. Vooral bij mannen worden die extra calorieën opgeslagen als buikvet – het zogenoemde bierbuikje. Buikvet kan sneller leiden tot hart- en vaatziekten, diabetes-type 2 en galstenen. Genoeg redenen om iets zuiniger te doen met die fles wijn – of dus een maand helemaal niet te drinken.

5. Je krijgt een betere huid

Heb je de laatste tijd nogal last van een droge huid en puistjes? Dat kan aan het weer liggen, maar ook aan de alcohol, die je huid uitdroogt. Je lichaam produceert minder hormonen die je helpen met het absorberen van water als je regelmatig alcohol drinkt. Het is het proberen waard: kijk maar eens wat een maand geen alcohol drinken voor je huid doet.

Dry February, Dry March…

Kortom: je drukt met Dry January als het ware op de resetknop, om je lichaam weer een beetje aan te laten sterken. Bevalt die maand zonder ook maar een druppel alcohol te drinken je goed? Probeer er dan ook een Dry February van te maken, enzovoort. Niet voor niets adviseert de Gezondheidsraad om helemaal géén alcohol te drinken, of in elk geval niet meer dan één glas per dag.

Bron | AD, Universiteit van Nederland, Women’s Health

Beeld | iStock

Artikelen van Margriet.nl ontvangen in je mailbox? Schrijf je in op margriet.nl/nieuwsbrief.

Ook interessant