null Beeld

Drunkorexia: dit wil je weten over deze onbekende combinatie van alcoholisme en eetstoornis

Drunkorexia is een bijzonder woord dat gebruikt wordt voor de combinatie van een eetstoornis en een alcoholverslaving. Een officiële diagnose of medische term is het (nog) niet, maar het blijkt wel een groeiend probleem te zijn.

Elk weekend wel flink feesten, maar dan doordeweeks overleven op droge crackers of zelfs helemaal niets eten. Vooral bij vrouwelijke studenten overal ter wereld blijkt drunkorexia veel voor te komen.

Drunkorexia

Drunkorexia is dus een combinatie van een eetstoornis waarbij zo weinig mogelijk wordt gegeten, en overmatig alcoholgebruik, vaak alcoholisme. Maar ook andere vormen van deze aandoening komen voor. Sommige mensen met drunkorexia eten en drinken juist grote hoeveelheden, die vervolgens door overgeven het lichaam weer verlaten. Op deze manier proberen mensen met deze aandoening niet aan te komen, terwijl ze wél kunnen drinken en feesten in het weekend.

Vrouwelijke studenten

Vooral bij vrouwelijke studenten lijkt het vaak voor te komen, zeggen onderzoekers wereldwijd. Alcohol drinken is in de afgelopen decennia steeds normaler geworden voor vrouwen, maar de druk om dun en fit te zijn blijft ook groeien. De combinatie van deze twee, samen met een slecht zelfbeeld en verslavingsgevoeligheid, zijn volgens de specialisten vaak een reden voor het ontstaan van drunkorexia.

Ook social media en peer pressure spelen daarbij een rol, óók bij mannen. “Mijn mening is dat deze ontwikkeling wel eens gelijk op kan gaan met de opkomst van social media en ideaalbeelden van hoe je eruit moet zien. Een vetbuikje past daar niet in”, zegt verslavingsonderzoeker dr. Rob Bovens van de Universiteit Tilburg tegen Scientias. “Tegelijkertijd is er veel groepsdruk om mee te doen met beleving, uitgaan en veel drinken. Vrouwen zijn daar geen uitzondering meer in. Die twee wensen gaan natuurlijk niet samen.”

Te weinig voedingsstoffen

Maar voedsel inruilen voor alcohol heeft vervelende gevolgen. Hoewel je wel calorieën binnenkrijgt uit de drankjes, zijn dat lege calorieën zonder essentiële voedingsstoffen die je lichaam nodig heeft. Op langere termijn kan dat leiden tot een tekort aan vitaminen en mineralen, met alle vervelende gevolgen die dat kan hebben. Daarnaast is drunkorexia volgens specialisten vaak ook een voorloper van alcoholisme of een eetstoornis, wat beide ernstige gevolgen kan hebben.

Lees ook: Zo herken je een alcoholverslaving bij jezelf of een ander

Geen Nederlandse cijfers

De eerste keer dat deze term online te lezen was is in dit artikel van The New York Times uit 2008. Echt een nieuw fenomeen is het dus niet, maar het wordt wel door steeds meer specialisten serieus genomen. Uit recent onderzoek uit Australië blijkt dat één op de drie vrouwelijke studenten daar lijdt aan drunkorexia. In de Verenigde Staten loopt het uiteen van 35 procent op sommige plekken, tot maar liefst 80 procent van de studerende jongeren in andere staten. In Nederland zijn zulke cijfers er (nog) niet, maar wordt het door verslavingsklinieken wel regelmatig gezien. Het aantal mensen met drunkorexia wordt niet apart bijgehouden, maar valt hier in de categorie ‘Eetstoornis – niet anders omschreven’, waarin volgens het RIVM ongeveer 150.000 mensen vallen. Maar als we kijken naar de cijfers wereldwijd, is het wel aannemelijk dat drunkorexia ook hier in Nederland een probleem vormt, zegt onderzoeker Bovens.

Artikelen van Margriet.nl ontvangen in je mailbox?

Schrijf je in op margriet.nl/nieuwsbrief.

Bron | Scientias, Psychology Today, Gilmore Health News

Beeld | iStock

null Beeld

Heb jij Margriet Extra: Energiek & In balans al in huis? Een inspirerende special met veel handige tips die juist nú zo goed van pas komen. Over vol energie de zomer in te gaan, rust vinden in rituelen, wandelen en yoga en nog véél meer. Haal deze editie nu in de winkel óf bestel ‘m hier veilig online (zonder extra verzendkosten).

Ilse van Roekel

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden