null Beeld

Droomanalyse: ‘Niemand luistert naar me’

Elke week verklaart dromendeskundige en psychologe Ada de Boer een bijzondere of bizarre droom van een lezeres. Deze week: Marjon Toes, die al ruim veertig jaar lerares is, maar regelmatig droomt dat er geen kind naar haar luistert.

Marjon: "Ik ben in mijn dagelijks leven groepsleerkracht. In mijn repeterende droom, die ik soms een tijdlang heb en dan weer een periode niet, sta ik voor een groep. Ik vraag wat van ze, bijvoorbeeld om op te ruimen, maar er is geen kind dat luistert. Ze kijken me aan, maar gaan door met waar ze mee bezig zijn en negeren mij, wat ik ook probeer. Al ga ik op een stoel staan, vraag ik het vriendelijk of word ik boos, niets helpt. In paniek word ik dan wakker. Het gekke is dat ik dit werk al ruim veertig jaar doe en nooit ordeproblemen, of wat voor moeilijkheden dan ook, met de kinderen heb gehad."

Ada: "Soms lijken dromen op het eerste gezicht niet overeen te komen met de realiteit. Bijvoorbeeld mensen die dromen dat ze zakken voor hun eindexamen, terwijl ze dat ooit wel hebben gehaald. Zo is het ook in jouw dromen: je hebt nooit problemen met de kinderen uit je klassen. Dromen ‘gebruiken’ soms beelden van overdag om je gevoelens uit te drukken. In dit geval beelden van iets waar je overdag mee bezig bent: voor de klas staan. Deze beelden uit de klas zijn dan als het ware jouw ‘droomtaal’.

Machteloosheid

Je dromen lijken dus niet overeen te komen met de dagelijkse realiteit. Maar als je kijkt naar het gevoel dat uit je dromen spreekt, is het misschien wel anders. Wat dan opvalt, zijn je gevoelens van machteloosheid. Je wordt totaal niet serieus genomen, zelfs niet als je op de stoel gaat staan. Misschien herken je dat gevoel wél van je leven overdag, uit sommige periodes of situaties uit je leven. Ik denk dat je deze dromen vooral hebt op momenten dat je je overdag machteloos of niet gezien voelt. Misschien is dat gevoel heel duidelijk, maar het kan ook een subtiel gevoel op de achtergrond zijn. Zelfs als je heel erg je best doet jezelf te laten zien, dus ‘op de stoel gaat staan’, voel je je niet serieus genomen, niet ‘gezien’. Het kan zijn dat je werkelijk niet serieus genomen wordt, of dat je alleen het idee hebt dat dat zo is. Uit je dromen krijg ik in elk geval de indruk dat het wel een thema in je leven zou kunnen zijn.

Graadmeter

Als je weer zo’n droom hebt gehad, kijk dan eens goed of je je de afgelopen dagen op enig moment machteloos voelde of je niet gehoord of gezien voelde, niet serieus genomen. Als je dat doet, fungeren je dromen als een soort graadmeter of spiegel die je kunnen helpen je meer bewust te worden van wat er overdag in je leven speelt."

Wil je weten wat jouw droom betekent? Vraag het Ada!

Droom je vaak hetzelfde of had je een vreemde droom en wil je weten wat deze betekent? Stuur dan een mail waarin je je droom goed toelicht naar redactie@margriet.nl o.v.v. ‘Dromen’ en misschien vertelt Ada volgende week zondag op Margriet.nl wel wat jouw droom betekent.

Meer over dromen

Meer informatie over dromen en dromenuitleg vind je op droomnet.nl en nachtmerrietherapie.nl, de websites van psychologe en dromendeskundige Ada de Boer.

Lees ook >Wat dromen ons vertellen

Waarom we dromen over seks

Eng gedroomd? Zo kom je van je nachtmerries af

Redactie Margriet

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden