Droom je over iemand die je lang niet hebt gezien? Dit is waarom Beeld Getty Images/iStockphoto
Beeld Getty Images/iStockphoto

Droom je over iemand die je lang niet hebt gezien? Dit is waarom

Dat in een droom iemand die je lang niet gezien hebt een rol kan spelen, kan tot verbaasde gevoelens leiden bij het wakker worden. Want waarom figureert die persoon opeens in jouw dromen?

Een slaapexpert geeft antwoord.

Dit betekent een droom over iemand die je lang niet gezien hebt

Waar de een zich nooit iets van haar dromen kan herinneren, beleeft de ander haar dromen alsof ze plaatsvinden terwijl ze klaarwakker is. Die laatste groep vrouwen weet precies over wie ze droomt, en in welke setting en verhaal de droom plaatsvindt. Dat daar regelmatig een persoon tussenzit die je al jaren niet hebt gesproken, kan tot verwarring leiden of zelfs vervelende gevoelens oproepen. Maar wat betekent zo’n droom over iemand die je al jaren niet gezien hebt nou? Slaapexpert Therese Cheung, die het boek The Dream Dictionary from A to Z schreef, legt uit dat je kunt schrikken van zo’n droom. Bijvoorbeeld omdat het contact met de persoon uit je droom op een vervelende manier is beëindigd, of omdat je bang bent dat het iets groters te betekenen heeft. Gelukkig is dit meestal niet het geval.

Lees ook
Ook déze 5 factoren blijken invloed te hebben op je dromen

Eigen verlangens

Dat een persoon uit het verleden opeens opduikt in je droom, heeft volgens Cheung alles te maken met je eigen gevoelens en verlangens. ‘Hun verschijning in je droom is een metafoor voor een verwaarloosd of vergeten aspect van jezelf dat je graag weer opzoekt’, legt ze uit. Volgens haar is het zaak om na te denken over de persoon die in je droom voorkwam, en de goede, fijne eigenschappen die je van hem/haar hebt onthouden op een rijtje zetten. De specifieke eigenschappen die er voor jou uitspringen, kunnen karaktertrekken zijn waar je bij jezelf naar verlangt. Dromen over iemand uit je verleden hoeft dus niet per se te betekenen dat je die persoon mist.

Nog gekker voelt het wanneer je over iemand uit het verleden droomt die je eigenlijk helemaal niet zo goed kent. Geen beste vriendin van vroeger, geen ex met wie het op een pijnlijke manier uitging. Maar een willekeurige klasgenoot, of die ene collega die je wel eens bij het koffiezetapparaat sprak. Ook wanneer zij een rol in je dromen spelen is dit volgens Cheung op dezelfde manier te verklaren. Ga na welke eigenschappen je van de persoon zijn bijgebleven, en zet dit om naar iets positiefs in je eigen leven.

Leonie CollombonGetty Images/iStockphoto
Meer over

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden