Droge mond na het slapen? Dít zijn de meest voorkomende oorzaken Beeld Getty Images/iStockphoto
Beeld Getty Images/iStockphoto

Droge mond na het slapen? Dít zijn de meest voorkomende oorzaken

Word je na een nacht slapen altijd wakker met een droge mond? Heel vervelend. Natuurlijk kun je het oplossen door na het ontwaken een groot glas water te drinken, maar vaak kun je het ook al bij de oorzaak aanpakken.

We zetten de meest voorkomende oorzaken voor een droge mond na het slapen voor je op een rij.

Droge mond na het slapen

‘s Nachts maak je minder speeksel aan dan overdag, vertelde mondhygiënist Marwa Ahmad ons eerder: “Wist je dat een gemiddeld persoon zo’n 500 tot 600 milliliter speeksel per dag aanmaakt? Als je slaapt is dat een stuk minder: je maakt dan gemiddeld maar 10 milliliter aan.” Niet zo verrassend dus, dat je vooral na het slapen last kunt hebben van een droge mond. Maar dat is meestal niet de oorzaak dat je wakker wordt met een mond zo droog als de Sahara. Déze oorzaken komen regelmatig voor:

1. Je drinkt niet voldoende

Natuurlijk hoef je ‘s nachts geen glazen water te drinken, maar uitdroging is zowel overdag als tijdens de nacht de meest voorkomende oorzaak van een droge mond. Drink je gedurende de dag niet voldoende, dan zul je ook tijdens het slapen last hebben van een droge mond. Vaak heb je daarnaast nog andere klachten, zoals ochtendhoofdpijn en duizeligheid bij het opstaan. De oplossing? Proberen meer te drinken gedurende de dag.

2. Je ademt door je mond tijdens het slapen

Als je terwijl je slaapt door je mond in plaats van je neus ademt, kan dat er zeker voor zorgen dat je ‘s nachts en bij het wakker worden een droge mond hebt. Misschien merk je daarom ook dat je vaker last hebt van een droge mond wanneer je verkouden bent en ‘verplicht’ door je mond ademt. ‘s Nachts door de mond ademen wordt vooral vaak gezien bij mensen die snurken of last hebben van slaapapneu.

Heb je een partner waarmee je regelmatig in één bed slaapt, dan kun je hem of haar eens vragen op te letten of je snurkt of door je mond ademt. Ook je tandarts kan verrassend genoeg vaak zien of jij een mondademhaling hebt, door de stand van je tanden. Blijkt dat zo te zijn, dan kun je de tandarts of eventueel je huisarts om tips vragen. Ook zweren sommige mensen bij een stukje tape over hun mond terwijl ze slapen, dus dat is een optie die je kunt proberen.

3. Je hebt een droge mond door medicatie voor het slapen

Soms zorgt medicijngebruik ervoor dat je speekselklieren minder geprikkeld worden om actief te zijn, waardoor je dus een droge mond hebt. Er zijn verschillende medicijnen die dit als bijwerking kunnen hebben, bijvoorbeeld antidepressiva, antipsychotica, medicijnen tegen allergieën of hooikoorts en ontstekingsremmers. Omdat de bijwerkingen van deze medicatie soms maar een aantal uur aanhouden, kan het erger zijn tijdens de nacht. Ook kan het zo zijn dat je overdag óók een droge mond hebt, maar je daar minder van merkt omdat je van nature meer speeksel aanmaakt overdag én vaker drinkt. Heb je er erg veel last van? Dan is het verstandig om te overleggen met de arts die de medicatie voorgeschreven heeft.

4. Je hebt een droge mond na het slapen omdat je rookt

Roken kan ervoor zorgen dat je speekselklieren minder speeksel aanmaken, zowel overdag als ‘s nachts. Juist omdat je tijdens het slapen al aanzienlijk minder speeksel aanmaakt, kun je na het slapen merken dat je een enorm droge mond hebt. De beste manier om dit te voorkomen is - je raadt het al - stoppen met roken. Ook alcohol en drugs kunnen ervoor zorgen dat je sneller een droge mond hebt na het slapen.

5. Je bent vrouw én wat ouder

Helaas: er is ook een oorzaak waar je vrij weinig aan kunt doen. Een droge mond tijdens het slapen kont vaker voor bij vrouwen en ook als je wat ouder bent, heb je er sneller last van. Van allebei deze oorzaken is nog niet precies bekend hoe ze ontstaan, maar vervelend zijn ze zeker.

Tips tegen een droge mond na het slapen

Heb je een droge mond na het slapen maar weet je de oorzaak niet? Ook dan zijn er een aantal tips die je kunt gebruiken om dit te verminderen:

  • Drink voldoende water, minstens twee liter
  • Laat stimulerende middelen zoals alcohol en drugs staan
  • Slaap op je zij in plaats van je rug: de kans dat je met je mond open slaap neemt dan af
  • Koop een luchtbevochtiger voor je slaapkamer, zodat ze lucht die je inademt minder droog is

Huisarts

Heb je ook overdag een droge mond of erg veel last van deze klacht? Neem dan contact met je huisarts op. Er zijn namelijk ook een aantal aandoeningen, waaronder diabetes en het syndroom van Sjögren die voor een droge mond kunnen zorgen.

Bron | Sleep Foundation, Slaapstart

Ilse van RoekelGetty Images/iStockphoto

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden