Margriet logo
null Beeld Getty Images/iStockphoto
Beeld Getty Images/iStockphoto

Droge lippen door de verwarming? Dít kun je ertegen doen

Brrr, wat is het fris buiten! Hoog tijd om de verwarming weer aan te zetten. Maar dan ligt er ook meteen iets anders, vervelends op de loer: schrale lippen. Gelukkig kun je met de juiste voorzorgsmaatregelen die vervelende droge lippen, door de verwarming, voorkomen.

Hydrateren blijkt de key te zijn. En dan hebben we het niet alleen over het gebruik van een beetje lippenbalsem. We zetten zes tips tegen droge lippen, door de warmte van de verwarming, op een rij.

1. Zorg voor een goede luchtkwaliteit in huis

Door de verwarming regelmatig lekker hoog te zetten, wordt de lucht in huis een stuk droger. En dat zorgt dan weer voor die vervelende schrale lippen. Je denkt misschien dat het gemakkelijk op te lossen is door een bakje water op de verwarming te zetten, maar uit onderzoek blijkt dat juist níet de oplossing te zijn. De hoeveelheid water die verdampt is namelijk zo minimaal, dat het maar voor weinig verschil zal zorgen. Wat wél de oplossing is om de lucht thuis wat vochtiger en schoner te maken? Ventileren. Ook in de winter is het slim om eigenlijk continue een raam op een kiertje te zetten of de ventilatieroosters open te houden. Dag en nacht. Misschien klinkt dat een beetje tegenstrijdig als je de verwarming aan hebt, maar voor een goede luchtkwaliteit en dus tégen droge lippen werkt het echt.

2. Let op wat je drinkt

Drink je met deze koudere temperaturen ineens een stuk meer koffie en thee? Dan zou ook dat de oorzaak kunnen zijn van je schrale lippen. Want hoewel je misschien wel voldoende vloeistof binnenkrijgt, zorgt koffie en thee er ook voor dat je juist meer moet plassen. Cafeïne bevat namelijk een stofje dat ervoor zorgt dat je vaker moet plassen, omdat het de aanmaak van urine in je nieren stimuleert. Daarom raak je door koffie uiteindelijk sneller vocht kwijt, en dat kun je dus aan je lippen merken. Heel belangrijk is om het af een toe eens af te wisselen met een kop kruidenthee of water, dus.

3. Smeren, smeren en nog meer smeren

Het belangrijkste is dus hydrateren, zowel van binnen als van buiten. Als je voldoende drinkt zul je merken dat je vanzelf minder droge lippen krijgt, maar je kunt het, door lippenbalsem te smeren, wel een handje helpen. Vooral voordat je naar buiten gaat, is het slim om een laagje vet op je droge lippen te smeren. Zo voorkom je dat ze nog verder uitdrogen. Kies het liefst een goed lipproduct met een UV-filter, maar zónder alcohol of parfum. Of je gaat voor een stick of een potje balsem maakt niet zo veel uit, als je het maar met schone handen aanbrengt.

Op zoek naar de beste producten tegen droge lippen? Margriets Linda Overgoor vertelt je in Linda's Beautylab wat haar favorieten zijn.

4. Maar níet met lippenstift

Die matte lippenstift staat fantastisch, helemaal in deze decembermaand. Maar tóch kun je ‘m beter even laten liggen, wanneer je last hebt van droge lippen. Om de lipstick zo’n mooi mat effect te geven, haalt ‘ie namelijk ook heel wat vocht weg uit je lippen. Ook andere lippenstiften, vooral in felle kleuren, willen nog weleens voor schraalheid zorgen. En als je al last hebt van droge lippen door de verwarming, is dat wel het laatste waar je op zit te wachten. Tot je lippen weer zacht en glimmend zijn, is het dus slim om die lippenstift even links te laten liggen.

5. Af en toe eens scrubben

Als je lippen heel droog zijn, krijg je vaak ook last van losse velletjes. Hoe verleidelijk het ook is om daaraan te pulken, kun je het toch beter niet doen. Je kunt beter je lippen af en toe scrubben, om die losse velletjes te verwijderen. Dat doe je door eerst je lippen goed in te vetten, en vervolgens een beetje lipscrub aan te brengen. Verdeel dit over je lippen en verwijder dan met zachte, ronddraaiende bewegingen alle losse velletjes. Zijn je lippen al helemaal opengebarsten? Wacht dan even tot de wondjes geheeld zijn, om ontstekingen te voorkomen.

6. Laat je vitaminelevels controleren

Werken al deze tips niet of worden je lippen steeds droger? Dan is het verstandig om een keer je vitaminenlevels te laten controleren. Zeker als je ook last krijgt van dieprode, opgezwollen of kapotte lippen. Mensen met een tekort aan vitamine B2 hebben namelijk vaak last van lip- en huidproblemen, zoals pijnlijke en schrale lippen en uitgescheurde mondhoeken. Altijd goed om even te laten controleren, wanneer je droge lippen niet alleen door de verwarming veroorzaakt lijken te zijn.

Artikelen van Margriet.nl ontvangen in je mailbox?

Schrijf je in via margriet.nl/nieuwsbrief.

Bron | The Healthy, &C

Beeld | Getty Images

null Beeld

Margriet Extra: winter ligt nu in de winkel! Met in deze special: een compleet kerstverhaal, winterpuzzels, cadeaukaartjes, gezond de winter doorkomen en nog véél meer. Haal het nummer snel in huis of bestel 'm online zonder verzendkosten.

Ilse van RoekelGetty Images/iStockphoto

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden